изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:49 EEST
Незаконното строителство в язовир "Искър": Крадецът вика "дръжте крадеца"!    
Коментари
Христо Христов от Панчарево обвинява своите колеги от район Панчарево в корупция и обявява строителните документи на съседите си язовирници за „получени по втория начин”. Той се показва по телевизиите и дава дълги обяснения като как така в “чашката” на язовир “Искър” и във вододайната зона на столицата са изникнали над 150 къщи – построени в разрез със закона?!


Съвсем естествено е началникът на отдел „Кадастър, регулация и контрол по строителството” в район Панчарево да говори по тоя важен проблем. Но не е естествено тази длъжност да се изпълнява точно от Христо Христов -

човек, който притежава една от най-внушителните къщи в язовира!

Не е естествено той да е служителят, който от 10 години отговаря за законността, която пръв нарушава.
Кариерата на Христов в район Панчарев винаги се е определяла от политическата конюнктура, която той умело е използва, като винаги се нагажда към управляващата партия. Вероятно тази тактика той е научил като военен още в редиците на БКП, макар че тя(тактиката) няма нищо общо с кадастъра и регулацията.
Липсата на професионална компетентност не е пречка о.р.полковникът да получава месечна заплата от 1000 лева - по-висока дори от тази на главния архитект на района?!

Напоследък полковникът отново е яхнал политическата тема - не за да се пребори с незаконното строителство, а да спаси себе си от пенсиониране, а своя имот - от разследване и събаряне. Защото, ако не отклони вниманието от себе си, как би могъл да обясни защо неговите документи са законни, а тези на съседите му са взети „по втория начин”?! Тогава ще се разбере, че самият той като най-отговорният в общината чиновник е въвел схемата, наречена „втория начин”. Ще се разбере как той изпращаше доверени хора от неговото обкръжение, за да регистрират незаконни обекти, а после великодушно решаваше възникналия проблем, но само в полза на тези, които си плащаха или му връщаха равностойна услуга. По този начин и сега той успява да държи в подчинение всички участници в този процес. Като резултат от тази схема неговите помощници също се сдобиха с имоти на язовира.

Арх.Надя Игнатова, началник-отдел „Устройство на територията”, е закупила няколко имота в местността „Реньов дол”.

Същата госпожа си е осигурила и строително разрешение за имот в близост до този на Христов. Разбира се, намерила е възможност това да стане, без да има Подробен устройствен план-ПУП, одобрен от Дирекция”Архитектура и градоустройство”-ДАГ. И за да бъде пъзелът пълен, схемата се „подобрява” с включването на инж. Гергана Апостолова – старши експерт към отдел “Незаконно строителство”. Тъй като до 2005г. е служителка на поземлената комисия и отговаря за възстановяване на земеделските земи именно в района на яз. “Искър”, тя - заедно с Христов и Игнатова - “великодушно” помага на бившите собственици, но...само ако те са съгласни да продават на предложените от Христов купувачи?!

По този начин през 2008 г. Христов се сдобива с нов имот (планоснимачен номер 1765).

През годините в общината се получават много сигнали за:
- начина, по който полковникът е получил мястото си на язовира. Той никога не е облагородявал терена, за да има право на параграф 4;
- за това, че за да си разчисти терена, е изсякъл гората;
- за това, че всичките му строителни документи се узаконяват „по втория начин”, понеже е изпълнявал длъжността заместник –кмет;
- че е получил разрешение за строителство след натиск над главния архитект на района;
- че е навлязъл в съседен терен (видно от кадастралната карта) - 1473;
- че сам си е осигурил най-удобните строителни показатели, но независимо от това височината на къщата му е над допустимата за тази категория сграда. След прецизно измерване това лесно може да се установи.

Колкото и да се стараеше полковникът да укрива от колегите си тези сигнали, все пак това стана достояние на панчаревския кмет и той го уволни дисциплинарно през 2006 г. За съжаление, отново политиката спаси Христов и след поредните избори и поредния му политически лупинг, той бе възстановен на поста. Сега се надява - отново с „военна тактика” – да се спаси от събаряне, като сочи на проверяващите къщите под него, та след като те бъдат съборени, той да се озове на първа линия и имотът му да стане още по-скъп. Надяваме се поне това да не се случи!

Димитър НИКОЛОВ

http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Незаконното строителство в язовир "Искър": Крадецът вика "дръжте крадеца"! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди