изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:44 EET
Паника и оправдания след ”бомбата” на Уикилийкс    
По света

   Публикуването снощи на стотици хиляди секретни документи на САЩ, разпространени от сайта Уикилийкс, разбуни духовете и предизвика масови оправдания. В документите има и грами между посолството на САЩ в България и Държавния департамент.



ООН разчита, че страните членки ще зачитат имунитета й, заяви говорител на Обединените нации след публикуването на документите, според които Вашингтон е искал от свои представители да шпионират ръководители на организацията, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Обединените нации разчитат, че страните членки ще спазват неприкосновеността, гарантирана й от устава на организацията и приетата през 1946 г. Конвенция за привилегиите и имунитетите й. ООН не е в състояние да коментира достоверността на документа, в които се изисква събиране на информацията за служителите на ООН и тяхната дейност", посочи говорителят в комюнике.

Британският в. "Гардиън" писа, че Вашингтон води тайна кампания по събиране на разузнавателна информация за ръководителите на ООН, включително за генералния секретар Бан Ки-мун и представителите на страните постоянни членки на Съвета за сигурност - Китай, Русия, Франция и Великобритания.

Белият дом осъди публикуването на документите като "безразсъдно и опасно деяние".
Не мога да бъда гарант за автентичността на всички тези документи, но мога да кажа, че САЩ дълбоко съжаляват за разгласяването на всяка поверителна информация и осъждат това действие, казва за в. "Монд" американският посланик във Франция Чарлз Ривкин. Дипломатите трябва да могат да водят откровени разговори с колегите си и да бъдат сигурни, че тези  дискусии ще запазят частния си характер, подчертава той.

Солидарни сме с американското правителството в желанието да избегнем нещо, което ще накърни не само авторитета на държавните власти и качеството на службите им, но заплашва и хората, работили в служба на страната. Това заяви правителственият говорител Франсоа Бароен, цитиран от Франс прес и БТА.

Иракският външен министър Хошиар Зебари също разкритикува публикуването на документите и го определи като "много, много безполезно", предаде АФП, цитирана от БГНЕС.
"Преминаваме през критичен период в Ирак, опитвайки се да формираме дългоочакваното правителство. Надяваме се, че информацията в тези документи няма да отрови цялостната атмосфера сред иракските политици и лидери", заяви Зебари в телефонен разговор.
Телеграмите, свързани с Ирак, засега очертават картина на американски интерес към иранска намеса в Ирак, от евентуалната подкрепа на иракски политически партии от страна на Техеран до опитите на Ислямската република да подкопае икономиката на Ирак.

"Уикилийкс" стана известен с това, че помести стотици хиляди секретни документи за военната кампания на САЩ в Афганистан и Ирак. След това съветът за сътрудничество в Персийския (ССПЗ) залив призова САЩ да започнат разследване за евентуални престъпления срещу човечеството в Ирак.

След САЩ най-много от разкритите секретни документи на американското външно министерство се отнасят за Турция - 7918 от общо 251 000 преписки, съобщи БНР. Турският премиер Реджеп Ердоган изрази съмнение в сериозността на Уикилийкс. Американските дипломати коментират най-много „неоосманистката” политика на Ердоган, който според тях е силно повлиян от визията на първия дипломат на Анкара.

Ахмет Давутоглу е наречен „много опасен човек с уклон към исляма”. Много от водещите фигури от елита на управляващата проислямистка Партия на справедливостта и развитието са членове на мюсюлманска секта, според американците. В други телеграми премиерът е обвинен в поръчкови назначения на ислямисти на ключови държавни и банкерски постове.

Ако създателят на уебсайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж, който е австралийски гражданин, се върне в родната си страна, срещу него може да бъдат повдигнати обвинения, заявиха властите в Канбера, цитирани от ДПА. Той няма да може да разчита на безопасно убежище, каза генералният прокурор Робърт Макклелан. http://dnes.dir.bg

Уикилийкс разкри документи и за България

 


Сходни връзки

Паника и оправдания след ”бомбата” на Уикилийкс | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди