изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:40 EEST
ПОКРИВАТ КИБЕЛА ДО КОЛЕДА    
КултураУникалният и единствен по рода си открит у нас храм на богинята - майка Кибела в Балчик се очаква да бъде покрит до Коледа. Това съобщи кметът на Белия град Николай Ангелов.

“След дълги преписки и разговори с министерството на културата най-после вече общината има декларацията за паметника, която дойде в края на миналата седмица” – каза Ангелов. Той добави, че вече е готов проект за поставяне на покритие върху храма, за да бъде съхранен, като покритието ще бъде направено от министерството на културата. Идеята е храмът да бъде възстановен. Кметът добави, че ще бъде изработен и нов подробен устройствен план, според изискванията за паметниците на културата, със съответните задължителни защитни граници, за да се пристъпи към отчуждаването на имота.
Уникалният храм бе открит при строителни работи през пролетта на 2007 г. в частен парцел. Собственикът му отказа да замени парцела от малко над 600 кв.м и дори го бе обявил за продажба през агенция за недвижими имоти, като искаше по 1000 евро на квадратен метър. В Балчик се надяват, че най-сетне три години след откриването на храма, той ще бъде покрит и ще ще се спре разрушителното действие на атмосферните условия върху уникалната находка.
 


Сходни връзки

ПОКРИВАТ КИБЕЛА ДО КОЛЕДА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди