изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:53 EEST
Грузинската атака срещу Южна Осетия съгласувана със САЩ    
По света

   Американските дипломати са имали данни за предстоящото грузинско нападение срещу Южна Осетия ден преди избухването на конфликта, но не са възпрели Тбилиси. Това ставя ясно след анализа на дипломатическото досие на събитията между Грузия и Южна Осетия през август 2008 г., публикувано от сайта „Уикилийкс", съобщи РИА Новости.



На среща с американския посланик в Грузия Уилям Тефт на 7 август 2008 г. грузинските министър на външните работи и заместник-министър на отбраната са убедили дипломата „да запази спокойствие, да не се горещи и да се опита да разведри обстановката".

По-късно Тефт е информирал държавния департамент, че колона от 30 автобуса, в които пътуват мъже в униформи, е отпътувала от Тбилиси в северна посока. В съобщението има и допълнителна информация, подсказваща, че Грузия засилва военното си присъствие в конфликтната зона.

Посолството на САЩ в Грузия съобщава също така, че министерство на отбраната на Грузия на 11 август 2008 г. е уведомило на брифинг чуждестранните дипломати, че президентът Саакашвили на 10 август е приел искането на Русия да се подпише споразумение за неизползване на сила срещу Южна Осетия. Грузинските сили, според военното министерсвто, вече са били изведени от конфликтната зона в Гори.

Държавният департамент на САЩ съобщава също така, че страните-членки на ЕС не са били едонодушни в оценката си за ситуацията. Някои от тях са посочили Саакашвили като отговорен за конфликта и са изразили съгласие с изявлението на руското правителство, че действията на Москва са били предизвикани. http://news.ibox.bg

Разкритията в сайта "Уикилийкс" - коментари в световната преса

 


Сходни връзки

Грузинската атака срещу Южна Осетия съгласувана със САЩ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди