изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:23 EEST
Д-р Антония Първанова предложи мерки за защита на жените от бедност    
Европейски съюз30.11.2010г., Брюксел. Вчера Комисията по правата на жените и равенството между половете разгледа доклад на тема "Лицето на бедността сред жените в Европейския съюз". Д-р Антония Първанова акцентира върху съществените проблеми, пред които са изправени жените-пенсионери като по-ниски пенсии, в сравнение с тези на мъжете, в резултат на по-ниското заплащане и заемане на по-ниски позиции по време на цялата им кариера. Възрастните жени стават най-уязвимата група, изложена на риск от бедност.

Д-р Първанова подчерта, че в ЕС се наблюдава разлика в размера на пенсиите на мъжете и жените като следствие от съществуващата в заплащането на двата пола, която възлиза  на 17%.

Тя посочи, че в България продължава да се дискутира сериозно пенсионната реформа. Към момента правителството възнамерява да започне вдигането на възрастта за пенсиониране от 2012 година. Сега българките се пенсионират на 60 години, а мъжете - на 63. Ключово важно за България е, при преразглеждане на пенсионната система, да се вземе под внимание и по-високата продължителност на живота на жените, както и големите различия в заплащането на двата пола, които се отразяват в размера на пенсиите и са причина българските жени да бъдат изтласкани под прага на бедността.

Д-р Първанова коментира: „Изключително важно е пенсионните системи да се основават на подходящи и устойчиви критерии и да отчитат периодите, през които жените не извършват трудова дейност или са назначени на непълно работно време. Времето, през което жените се грижат за деца или други зависими членове на семейството следва да се отчита в системите за изчисляване и да се добави към трудовия стаж, както и всички други видове договори.”
В контекста на световната икономическа и финансова криза, ролята на жените в стопанската сфера става все по-важна. Според проучване на Евробарометър, премахването на различията в трудовата заетост на мъжете и жените и участието на повече жени в управлението на търговските дружества довежда до увеличаване на БВП между 15 и 45%.
Затова е необходимо да се вземат конкретни мерки за увеличаването на заетостта на жените, съгласно Стратегията на ЕС 2020 и за преодоляването на заплащането между мъжете и жените.

 


Сходни връзки

Д-р Антония Първанова предложи мерки за защита на жените от бедност | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Д-р Антония Първанова предложи мерки за защита на жените от бедност
Автор: Anonymous да 2010-11-30 @ 15:44 EET
КОЛКО СА ПЕНСИОНЕРИТЕ  КОЛКО СА ТИЯ С ТРУДОВ СТАЖ НАД 40 ГОД  КОИТО СА СЕ ПЕНСИОНИРАЛИ И СЛЕД 1 ГОД СА ПОЧИНАЛИ  И КОЛКО СА ПЕНСИОНЕРИТЕ КОИТО СЕГА ВЗЕМАТ ПЕНСИИ   И КОЛКО ПЛАЩАТ СЕГА ЗА ПЕНСИЯ     А    С   НОВОПРИЕТИЯТ ЗАКОН НЯМА ДА СТИГНАТ ДО ПЕНСИЯ  ПИТАМ АЗ КЪДЕ СА ПАРИТЕ НА ОНИЯ КОИТО  СА ПОЧИНАЛИ ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕ  И СЛЕД ПЕНСИОНИРАНЕ  И  НА ТИЯ КОИТО НЯМА ДА СТИГНАТ ДО ПЕНСИЯ   АЙДЕ СТИГА  С ВАШИТЕ ИГРИЧКИ  ЧЕ НИ ПИСНА   АКО НЕ СЕ ПЕНСИОНИРАМ    СИГУРНО  И В КЪЩИ НЯМА ДА МЕ ИСКАТ НА 65   А КАМО ЛИ ДА РАБОТЯ  ЩЕ МИ ВЪРНЕТЕ ЛИ  ПАРИЧКИТЕ  ЧЕ ДА МОГА ДА ПРЕЖИВЯВАМ  ДОКАТО  ПУКНА   И АКО НЯКОИ  ПЕНСИОНЕРИ  ВСЕ ОЩЕ  РАБОТЯТ  АМИ ДА СИ ОТКРИЯТ  ЧАСТЕН  БИЗНЕС  И ДА СИ РАБОТЯТ      ПОЛУЧАВАТ  ПЕНСИЯ   ЗДРАВНИТЕ ИМ  ВЪРВЯТ   ПАРИТЕ ОТ  ЗАРАБОТКАТА  СИ  ГИ ВЗЕМАТ  ЧИСТИ   БЕЗ  ДА  СЕ ОБЛАГАТ  С ДАНЪК  АБЕ  ТЯ   И РАБОТАТА  ИМ  Е ТОЛКОВА   ВСЕ  ГИ СЪЖЕЛЯВАМЕ  ЧЕ  СА  ВЪЗРАСТНИ  И ЧЕ НИ ИМ  СТИГАТ  ПЕНСИИТЕ  АМА  ЩОМ  ИСКАТ  ДА  РАБОТЯТ  ДА  РАБОТЯТ  ЗАЕДНО  С НАС  А НЕ  ДА ИДВАТ  И ДА СИ ОТИВАТ  И ДА ИМ  МИНАВА  ВРЕМЕТО   И ДРУГИТЕ  ДА  ОГЪВАТ  ВМЕСТО  ТЯХ   РАБОТЯТ АМА  ВСЕ  ПО  РЪБА 

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди