изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:31 EEST
Ключова развръзка за АЕЦ ”Белене”    
Икономика На енергиен форум в София бяха обявени няколко потенциални инвеститори в АЕЦ "Белене", стигна се до подписване на важно споразумение, а Русия призна за допуснати грешки, свързани с цената на централата. България и Русия подписаха меморандум за създаване на проектна компания, която да реши всички проблеми по строежа на АЕЦ "Белене", съобщи БТА.


Решението затова бе оповестено след срещата в късния следобед между генералния директор на "Росатом" Сергей Кириенко и премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Под документа подписите си сложиха изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов и генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко.

Споразумяхме се за четири месеца да създадем проектната компания, а след шест месеца ще бъде подписан основния договор за АЕЦ "Белене", каза изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов. Убеден съм в качествата на партньорите, които влизат в момента в проекта, заяви той.

Предвижда се НЕК да има 51 процента в компанията АЕЦ "Белене", компанията "Алтран" - един процент, "Фортум" - от един до 25 процента, а останалия дял от АЕЦ "Белене" ще бъде за "Росатом", заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Към момента няколко компании и страни са проявили принципен интерес за участие в проекта АЕЦ "Белене", съобщи пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БТА.

Има интерес от Сърбия, възможно е техният дял в централата да достигне до 10%, допълни министърът в отговор на въпрос. Той добави, че по подобен начин стоят нещата и с компанията "Росатом", която от известно време заявява интерес да участва и като акционер, а не само като изпълнител на проекта.

Други две големи компании, чиито представители са днес на енергийния форум в София, са финландската енергийна компания "Фортум корпорейшън" и френската инженерингова компания "Алтран техноложи", добави Трайков.

Неотдавна се заговори и за сериозен инвеститор от Германия, проявил интерес към централата.

По-рано той обяви, че ще има срок от няколко месеца да се намери отговор по всички отворени теми, включително и по цената, за която още няма съгласие.

Консултанти, наети от компанията, трябва да определят твърдата цена на централата, която да е приемлива за чуждите фирми инвеститори, чийто процент участие в централата постепенно ще се увеличи, заяви Кириенко.

При подписването на договора за АЕЦ "Белене" през 2006 г. беше допусната грешка, като не бе определен точният инфлационен индекс, призна шефът на "Росатом".

В отговор на въпрос министърът заяви, че ако се стигне до "развод" с руската страна, той ще бъде цивилизован. Искаме все пак това, за което похабихме толкова време, пари и усилия, да видим, че дава резултат, добави Трайков.
За такъв цивилизован "развод", но като нежелан сценарий, спомена по-рано и шефът на "Росатом" Сергей Кириенко.
Той също преброи четирима потенциални кандидат-инвеститори - "Росатом", Сърбия и две европейски компании, без да ги споменава. http://www.dir.bg/

 

 


Сходни връзки

Ключова развръзка за АЕЦ ”Белене” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди