изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:04 EEST
Топ журналистът Григор Лилов: Маджо е набъркан в смъртта на 17-годишно момиче?    
Интервюта
Освен Илия Божинов и баща му си отиде по мистериозен начин.


Разследващият журналист Григор Лилов е роден през 1955 г. в София. Завършва журналистика в СУ “Св. Климент Охридски”, а после и “Икономика и организация на труда” в УНСС. Работил е в БНТ, както и в почти всички централни вестници. Освен това Григор Лилов е и автор на книгите “Най-богатите българи”, “Либийска връзка”, “Тайният проект Бойко Борисов” и излезлите току-що два тома на “Тайните на Големите играчи”. В момента е журналист на свободна практика, работи също и като финансов и икономически анализатор.

- Онзи ден стартира поредната специализирана полицейска операция - „Пластиките”, насочена срещу незаконното теглене на финансови средства от банкоматите...
- Колкото до тези постоянни спецакции - дали ще са „Пластики” или „Килъри”, няма никакво значение. Но вече ми писна, честно казано, да чета за тези безкрайни акции на МВР. Ами те работят като Холивуд - всяка седмица ни произвеждат някакъв филм, с тази разлика, че в Холивуд филмите винаги завършват с хепиенд. Какво става с големите босове в България? Къде е Маджо? Той бил почтен човек, така ли - и за него написах 400 страници, при положение че до момента никой не е писал, като изключим покойния Георги Стоев. Покрай тези далавери има трупове.

Ситуациите при него често завършват със смърт,

включително трупът на едно 17-годишно момиче, но случаят беше потулен от горе до долу! Известно ли ти е, че Маджо е дипломиран педагог? В утрешния ден би могъл да бъде педагог на нашите деца?! Нека не смятаме, че

ВИС вече не съществува, че СИК била разцепена...

Те си съществуват, работят си и, повярвай ми, продължават да си занимават със старите неща - наркотици, амфетамини и т.н. И политиците продължават удобно да си мълчат.

- Кое е това момиче, при какви обстоятелства е загинало?
- Засега се въздържам да коментирам детайлите. Мога да кажа само, че Маджо имаше модна агенция "Евромоделс". Всъщност тя се водеше собственост на личния му адвокат Аврамов. Той също е мъртъв. Въпросното момиче - Петя, е било на 17 години, когато загива при абсурдна ситуация на бул. "България". Цели две коли от насрещното платно я връхлитат. Шофьорът в нейната кола оцелява, но момичето - не.

Абсурдът е, че цели две коли навлизат в насрещното едновременно, като камикадзета. След смъртта на манекенката почва да се проучва нейният път и се стига до курорта Боровец, където тя е правила компания на гостуващия ни тогава еврокомисар Франко Фратини. Край него са били и Румен Петков, и Румен Овчаров, и други овластени лица. Тогава на власт беше тройната коалиция, разследването срещу Маргините бе стартирало, Маджо бе призоваван като свидетел в съдебна зала и дори властта го охраняваше. Съществува хипотеза, че манекенката е чула нещо, което не е трябвало да чуе.

- Гриша, чух, че ровиш и около внезапната смърт на политика Илия Божинов?
- Така е, неизвестните величини стават все повече. Замислих се, когато почина Илия Божинов. Питах се - случайно ли е или не! Доскоро той беше ключова фигура в БСП. Беше споделил, че му е писнало да мълчи и го цитирах със скандални разкрития във втория том на “Тайните на Големите играчи”. Пишех книгата си, когато научих за случилото се и веднага направих проверка. Оказа се, че са го откарали в събота в болницата, където до понеделник никой не си е мръднал пръста да направи каквото и да е за него - скенер, рентген...

Просто ей така са го оставили в леглото и в понеделник при визитацията го открили мъртъв! Не може да си приет с остра стомашна криза, с жизнени показатели - всички извън нормата и да не те поставят в интензивното. Има нещо много гнило и много мръсно в цялата тази история.

- Защо не допуснеш немарливост, а търсиш конспирацията?
- Знаеш ли, че освен той и баща му - Тодор Божинов, напусна белия свят по мистериозен според мен начин.

Умря от инфаркт при абсолютно здраво сърце.

Когато семейството поиска аутопсия, тя беше отказана, когато се обърна към прокуратурата за ексхумация на трупа - също получи отказ! Баща му беше член на Политбюро. Преди време дойде при мен със същите думи, както сина му - “стига с това мълчание!”. Носеше папка, по-скоро том - много дебел и сензационен, в който бяха описани доста от „куфарчетата” - пари, сметки и задгранични авоари, прехвърлени на частни лица. Тогава му отказах с думите, че не мога да го пусна в момента, защото по всяка вероятност още преди материалът да се появи, той ще е мъртъв. Сигурен бях, че нямаше да се намери и издание, което да рискува.

Накратко - исках месец време за техническа подготовка и подкрепа от чужбина: първо, за да се появи публикацията и второ - да се гарантира, доколкото е възможно, сигурността му. Ала той отишъл и при мой колега - журналист. Какво е ставало, не знам, но буквално дни след това Тодор Божинов беше мъртъв! Струва ми се, че синът му Илия сподели същата съдба. Още повече че той беше в остър конфликт с БСП и ги напусна, после дойде конфликтът с президентството, после този с правителството на Станишев, нагорещи се сблъсъкът с Алексей Петров - Трактора…

- Виждаш ли някакъв аналог между съдбата на Илия Божинов и тази на Георги Марков?
- Не! Георги Марков беше дисидент и се превърна в жертва на студената война, докато Илия Божинов искаше да прави разкрития и вероятно стана жертва на мафията. Писателят беше прострелян чрез чадър с отровни сачми, а Божинов никой не го е гърмял. Но навремето, преди години на една уличка в „Лозенец” съществуваше лаборатория, която се наричаше Проблемна научно-изследователска лаборатория по биоелектроника. Секретна - официално се водеше към просветата, а де факто на пряко подчинение на УБО и Секретариата на ЦК на БКП. Тя е сред големите тайни на тоталитаризма.

От една страна, научното звено гарантираше с технически средства безопасността на ръководството на държавата и на Политбюро. От друга, пак с тези способи спомагаше за ликвидирането на неудобните. За нея разказвам в “Тайните…” - например да се изпуши цигара от даден човек в някаква компания, на него нищо да не му стане, но като резултат да умре друг човек от същата компания, който е имал белодробно или чернодробно заболяване... Програмата на тази лаборатория беше разписана с 6 подписа на членове на Политбюро. Така че съвсем не е необходимо да убиеш някого открито - достатъчно е дори да го оставиш без лекарски грижи, ако знаеш заболяването му. И

“лекичко” да помогнеш състоянието му да се влоши до идването на “естествената” смърт.

- Защо според теб Никола Филчев реши да проговори точно сега? Поддържаш ли версията на Едвин Сугарев, че Никола Филчев е физическият убиец на ямболската адвокатка Надежда Георгиева?
- Аз се придържам към друга версия - още по-скандална, понеже по веригата на един от нейните любовници - Кристиян Маслев, са навързани купчина трупове. Мисля, че е научила прекалено много за родния „Биг брадър”. Иде реч за една фирма, която образно съм назовал така. Тя обслужва компютърните системи на Министерския съвет, Президентството, Парламента, на МВР и секретните служби, поддържа системите на ДАНС, ЕСГРАОН, НСИ, маса министерства и ведомства, представителството на НАТО в България, делегацията на Европейската комисия у нас, дори камерите по софийските кръстовища… Сред мъртвите последната по веригата е именно ямболската адвокатка. В нейното убийство Филчев с абсолютна сигурност няма никакъв пръст и мисля, че тази версия някой я е подхвърлил на Сугарев...

- ...вероятно за отклоняване на вниманието в друга посока?!

- Точно така. Да се отклони вниманието от онова, което действително е станало зад кулисите. Иначе се засягат огромни интереси - финансови, информационни, на националната сигурност. Чрез тези системи се знае всичко за всеки един от нас.

- Защо избухна точно сега този скандал с бившия главен прокурор?
- Той е с международни измерения и неслучайно Филчев атакува американското посолство. Има стари сметки за уреждане между него и Америка! Те са в един украински самолет, който кацна на летище Бургас с оръжие за Йемен, а чрез него - за терористите от Ал Кайда. Националната служба за сигурност арестува самолета. Тогава в прокуратурата се оправдаха с липса на документи, не удължиха ареста на самолета и той беше освободен. Едва ли Цветан Цветанов би набрал куража да обвини един главен прокурор на Републиката, макар и бивш, ако зад него не стоеше могъща сила. Но тази могъща сила в никакъв случай не се нарича Бойко Борисов. България е колония едновременно на три столици - Брюксел, Москва и Вашингтон. Кръстосват се всякакви интереси по всякакъв начин. А

Филчев е човек, който тясно работеше с една от тези столици - Москва.

Някои хора са забравили, но аз добре помня - той беше човекът, който носеше лични послания от Владимир Путин до наши премиери, което е знак на особено високо доверие.

- Как смяташ, ще осъдят ли Алексей Петров?

- Ще влачат делото му до президентските избори и в крайна сметка ще мине между капките. Срещу него няма сериозен доказателствен материал. Провалът на разследващите органи е пълен. Истината е, че бившата барета е неуязвима - сериозна присъда срещу него е възможна единствено ако засегне кукловодите му - политици и тайни олигарси. Затова ще си останем само с имената им по страниците на някоя и друга книга, но не и по страниците на съдебните процеси.

Едно интервю на Анелия ПОПОВА  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Топ журналистът Григор Лилов: Маджо е набъркан в смъртта на 17-годишно момиче? | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Топ журналистът Григор Лилов: Маджо е набъркан в смъртта на 17-годишно момиче?
Автор: Anonymous да 2010-12-01 @ 18:23 EET
БРАВО !!!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди