изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 23:10 EEST
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 6 ДЕКЕМВРИ - НИКУЛДЕН    
ПразнициЕдин от най-тачените празници в българския народен календар е Никулден. На 6 декември православната църква почита св. Николай, архиепископ Мириклийски Чудотворец. Множество са легендите и преданията, свързани със светеца.

Едно от тях разказва, че св. Никола е един от шестимата братя светци, на когото при разделянето на света се паднала водата. Затова той се почита като покровител на рибарите и моряците в образа на юнак с криле, който лети над водата и спасява изпадналите в беда. Някъде пък го изобразяват като старец с дълга бяла брада, каквато е християнската иконографска традиция.  Вярва се още, че св. Никола помага на младите хора да се оженят, а също така, че е патрон на търговците и кираджиите.
Според народните вярвания светецът предизвиква морските бури и ураганите. На Никулден спират всички кораби и гемии, за да се уважи и умилостиви светецът покровител. Легенда разказва, как за да спаси хората от пробита лодка, св. Никола бръкнал във водата, извадил един шаран и с него запушил пробойната. Оттогава е останала и традицията на Никулденската трапеза да има шаран. Освен риба на трапезата задължително има и погача.
 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР 6 ДЕКЕМВРИ - НИКУЛДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.26 секунди