изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:52 EEST
Калина Илиева била назначена сред 845 души    
Новини В конкурс от 2007 г. за експерти по програма „САПАРД" са подали молби около 845 души. От тях 420-430 души са минали през първото сито и Калина Илиева е била сред тях. Това обясни тази сутрин пред Нова телевизия бившият директор на Държавен фонд „Земеделие" Димитър Тадаръков, който е назначил Илиева.

 

"Бях пуснал заповед, както при всички конкурси, за комисия, начело със заместник-изпълнителен директор и директор „Човешки ресурси", който е проверил документите. Тя е класирана сред първите 40, тъй като беше сред онези 5-6 души, завършили в чужбина, а ние търсим такива хора. Имала е бележка за легализиране на документите", обясни още Тадаръков, цитиран от КРОСС, по повод фалшивата диплома на Илиева.

Той обясни, че за назначаването изпитът протича в 3 части - за владеене на език (писмено и устно), компютърна грамотност и изпит пред комисия по програмата „САПАРД" и програмата за развитието селските райони.
„При мен имаше 3 подписа на всичко това, което е минало. Доколкото си спомням, тя отговаряше на ниво „младши експерт" и като такава бе назначена. За това ниво не трябва да си подготвен изцяло за темата. След това с другите младши експерти посещаваха курсове и семинари в различни български градове", добави ексшефът на фонда.

Той уточни, че докато е бил на поста цялата комуникация с ОЛАФ, МВР, прокуратура е минавала през него.
„Винаги в България трябваше да има писмена информация за какво информираме Европа. За вътрешни нарушения, без злоупотреби, не сме ги пращали в Европа, решавахме си ги тук", каза още Тадаръков.

По думите му никой не му се е обаждал да ходатайства за Калина Илиева.
„Аз не бях партиен кадър, отидох там като професионалист. Върнете се обаче назад 10 г. и ще видите, че няма човек със стаж година и половина да е управлявал фонда", посочи той.
Според него Калина Илиева е била назначена за секретарка или помощничка на бившия заместник-директор Костадин Паликарски, като през тях е минавала връзката с ОЛАФ. Тадаръков смята, че този, който е предложил Калина Илиева за поста, трябва да поеме политическата отговорност.
"Надявам, се, че няма да има спрени проекти. Няма нарушение на закона при назначаването й. Но тя спря парите по едни програми, които в момента бенефициентите си търсят в съда. Първите 25 дела в Страсбург, доколкото знам, вече са спечелени и всичко това е на гърба на българския данъкоплатец", каза още Тадаръков.

Междувременно земеделският министър Мирослав Найденов заявява в интервю за в. "24 часа", че са се появили хипотези, че Калина Илиева е искала да заеме неговия пост.
"Възможно е в лудостта си да е стигнала дотам. Да се е опитвала да дискредитира мен, защото каквото и да се случва в бранша, отговорността носи министърът", казва Найденов.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Калина Илиева била назначена сред 845 души | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди