изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:52 EEST
Наказание 12 години затвор и 240 хил. лв. кръвнина за 29-годишен, удушил съпругата си    
Ред и сигурностНаказание 12 години лишаване от свобода наложи Добричкия окръжен съд на 29-годишния Веселин К. Василев. Той бе признат за виновен за това, че 18.05.2010 г. в Добрич умишлено е умъртвил чрез удушаване 22-годишната си съпруга по особено мъчителен за убитата начин. Василев трябва да изтърпи наказанието при първоначален строг режим в затворническо общежитие от закрит тип. Съдът постанови за него да се полагат медицински грижи предвид това, че страда от заболяване невроза с неврастенен и депресивен облик. Василев е осъден да заплати обезщетение от по 80 хил. лв. за всяко от трите си деца на 5 години, 3 години и 1 година и 8 месеца, ведно със законната лихва от датата на деянието.

Съдът отхвърли гражданските искове за разликата до предявената от всеки от тях сума по 100 хил. лв.

Днес Добричкият окръжен съд прие съдебно-психологична и психиатрична експертиза на подсъдимия, според която той е вменяем, може да участва в наказателното производство и страда от невроза с неврастенен и депресивен облик.

Съдът изслуша родителите на пострадалата за състоянието и полаганите грижи за децата й.

По молба на адвоката на подсъдимия и след като той призна фактите по обвинителния акт Добричкият окръжен съд допусна делото да се гледа като съкратено съдебно следствие. С тази процедура е съобразена присъдата на петчленния съдебен състав. Първоначално определеното на Василев наказание от 18 години затвор е намалено с 1/3 и той трябва да изтърпи 12 години лишаване от свобода.

Пресцентърът на Добричкия окръжен съд припомня, че Веселин Василев и пострадалата живеели на семейни начала и имат три малолетни деца. Половин година преди инцидента починала майката на подсъдимия и според близките му той трудно преживял смъртта й. Споделял, че го боли главата, ставал нервен и се ядосвал по нищожни поводи. Около обяд във фаталния ден пострадалата заявила на Василев, че си заминава и няма да живее повече с него. Той я бутнал на леглото и започнал да я души с ръце. Смъртта й е настъпила вследствие на механична асфикция от душене с ръце. След това излязъл навън и се обадил на съсед  да извика Бърза помощ.

Той е от Добрич, има основно образование, не работи, не е осъждан.

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативен съд – Варна, в 15-дневен срок.

08.12.2010 г.                                            Пресслужба Добрички окръжен съд          

 


Сходни връзки

Наказание 12 години затвор и 240 хил. лв. кръвнина за 29-годишен, удушил съпругата си | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди