изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 20:20 EEST
Калина разследвана и за кражба в Германия    
Новини   Берлинската прокуратура прекрати вчера следствието срещу Калина Илиева, съобщи за “Труд” говорителят Мартин Щелтнер. Това предаде от Берлин нашият кореспондент Ваня Енчева. “Прекратихме следствието поради несъмнени доказателства, че престъплението не е извършено на територията на Германия. Г-жа Калина Илиева не се е възползвала от подправената диплома на територията на ФРГ, не е злоупотребила със служебно положение в страната ни, а зад граница”, добави г-н Щелтнер. Той поясни още, че при фалшификата не е използвана оригинална хартия, на която Институтът по техника и икономика (ИТИ) издава дипломи, не е подправен и оригиналният печат, положен е обикновен. При дипломата фалшификат на Илиева са използвани обикновена хартия и мокър печат, какъвто би могъл да бъде изработен навсякъде по света.

На 30 ноември т. г. ИТИ сезира прокуратурата в Берлин, прилагайки фалшивата диплома за магистърска степен на Илиева. Сигналът бе срещу неизвестен извършител, тъй като не е ясно дали самата Илиева или друг някой е подправил документа.

Шефката на правния отдел на института д-р Дагмар Дручман бе приложила и образец от оригинална диплома с истинския подпис на ректора проф. д-р Михаел Хайне и с триизмерния уникален печат на института. При дипломата менте на Илиева с просто око се вижда, че подписът на ректора е подправен, а печатът е най-обикновен - мокър и с изображението на мечка - символа на Берлин.

Казусът в ръцете на нашите обвинители

От Берлинската прокуратура са категорични също, че дипломата на Калина е подправена. Тъй като обаче престъплението е било извършено зад граница, те са прекратили следствието. Сега то е поверено на българската прокуратура. Тя трябва да изясни кой е фалшифицирал дипломата на Илиева - самата тя или трето лице. Ще се изясняват и нанесените щети на държавата, както и какви претенции към Илиева има Министерството на земеделието.

Пипала в магазин “Карщат”

От друг източник от берлинското следствие “Труд” узна, че през 2007 г. срещу Калина било водено и следствие за кражба от берлински магазин от известната търговска верига “Карщат”. То също било прекратено, тъй като след уличаването й в кражба Илиева е напуснала Германия. От компетентния орган не уточняват какво точно е “пипнала” Калина в реномирания магазин за конфекция, текстил, козметика и домашни потреби. Преценено било, че издирването и принудителното й довеждане в Берлин заради кражбата би струвало доста пари на данъкоплатците. Не се изключвало обаче подновяване на следствието, ако Илиева се озове в Германия.

В прокуратурата няма сигнал от бившата шефка на фонд “Земеделие” Калина Илиева срещу земеделския министър Мирослав Найденов. Това заяви вчера зам. градският прокурор на София Божидар Джамбазов.

Преди дни от РЗС внесоха в парламентарната комисия за борба с корупцията сигнал срещу Найденов за търговия с влияние и предлагане на подкуп. Според тях той предложил 200 000 лв. на новия директор на фонда Светослав Симеонов, защото искал да участва в схема за източване на фонда. Но Илиева му попречила.

Сигналите за злоупотреби във фонд “Земеделие” не са били най-много по времето на Калина Илиева, както се твърди, обяви Божидар Джамбазов пред БНР. Според него пикът бил в началото на 2009 г., когато били подадени над 400 сигнала по повод процедурата за директно плащане на площ.

Проверката на прокуратурата по сигнала, подаден от БСП за нарушения в работата на фонда, още продължава, обясни прокурорът. Предстои одит във ведомството. Левицата сезира прокуратурата през лятото заради 150 млн. лв., които не са усвоени по програма САПАРД и трябва да бъдат платени от държавния бюджет.

Фалшификатът не е открит при обиските

На 2 декември полицията е претърсила жилището на Илиева и дома на родителите й, потвърдиха от прокуратурата. Фалшивата й диплома не била открита. Когато ченгетата поканили Илиева да представи документите си за висше образование, тя отвърнала, че са останали в кабинета й във фонда. Там след напускането й комисия описала всички документи. Сред тях нямало диплома и академична справка. Илиева допускала, че някой ги е откраднал, за да й попречи да докаже невинността си.

Анкетна комисия в парламента да разследва назначението и работата на Калина пък поискаха вчера от БСП. Те настояват да се изясни колко и какви сигнали е пращала тя, имало ли е натиск за назначаването й и откъде.

Екип на "Труд"

http://www.trud.bg/

 


Сходни връзки

Калина разследвана и за кражба в Германия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди