изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:25 EEST
Щета за над 1 млн.лв    
НовиниПовече от 3 години, Съветът на директорите на „Свободна зона Пловдив” АД не привежда в изпълнение решение на Общинския съвет в Пловдив за назначаване на независим пълен финансов одит. Решението бе предизвикано от констатирани нарушения в това число и опит за неправомерно отписване на дълготрайни активи от капитала на дружеството. Вместо това СД на „Свободна зона” Пловдив предприема действия , които водят до ощетяване на интересите на Община Асеновград,  на Община Пловдив и на Държавата.

 Община Асеновград има апортна вноска от 50 дка, а Община Пловдив има 39 % дял в дружеството. От обнародвания в „Държавен вестник” от 07.12.2010 г., централизиран търг на фондовата борса се вижда, че акциите на „Свободна зона Пловдив” АД са двойнои обезценени и от 20 лв , те са обявени за 11 лева т.е. щетата ще е над 2,5 млн.лв в т.ч. 1 млн.лв за община Пловдив и 1,5 млн.лв за държавата?! На какво се дължи драстичното намаление, има ли нарушения от длъжностни лица и какви, има ли решение за предотвратяване на подобно обезценяване на акциите, какви са последствията за общината като акционер – това са фундаментални въпроси, които трябва да вълнуват и да се поставят за решение от общинския съвет в Пловдив и от държавата. На последното ОСА на „Свободна зона Пловдив” АД, проведено през м. юни 2010 г., - поради неизрядност с Апортната вноска (50 дка. земя в близост до международното летище на Пловдив) на община Асеновград беше взето решение чрез изп. директор В. Чучулев да бъде изпратена покана по чл. 189 от ТЗ до община Асеновград да внесат дължимата вноска като акционер. След като в едномесечен срок не е получен отговор, В. Чучулев без да уведоми СД и ОСА за по-нататъшно решаване на проблема – еднолично без да има никакво право по устав, с писмо обявява община Асеновград, че са изключен акционер и акциите му са заличени, изисква удостоверенията и за обезсилване на притежаваните от нея акции, отписва непаричната вноска от 50 дка. земя от активите на дружеството?! Община Асеновград е завела съдебен иск за възстановяване правата си като акционер и предвид обективните обстоятелства най-вероятно ще спечели. В същото време В. Чучулев изпраща информацията с намален капитал и активи на дружеството в Агенцията по приватизация и най-вероятно по тази причина обявената от преди това цена на пакета акции собственост на МФ в дружеството е намалена драстично почти два пъти - от 2 839 760 лева тя вече е 1 561 892 лева или – с 1 277 892 лв. по-малко. http://www.priv.government.bg/apnew/Root/index.php?smak=fb(тръжно обявл. за 24 ЦПТ). Освен това не е изключено при наличие на несъответствие на документите при евентуално реализирана приватизационна сделка да бъдат нанесени и допълнителни вреди от евентуални бъдещи претенции на купувача. След обнародването на обявлението на търга в „Държавен вестник” на 07.12.2010 г., започва обратното броене и на шестия дент.е. на 14 декември 2010 г. продажбата на акциите на МФ на фрапиращо ниската цена може да стане факт, с последващ негативен ефект за останалите акционери между които община Пловдив и държавата.

Имайки предвид гореизложеното е редно приватизационна сделка на „Свободна зона” Пловдив, с вреди в особено голям размер за Общините и Държавата, да бъде спряна от правителството до изчистването на казуса с община Асеновград. Това може направи и общинският съвет в Пловдив, ако намерение да защити своите и на данъкоплатците интереси.

http://www.scci.bg

 


Сходни връзки

Щета за над 1 млн.лв | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди