изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:38 EET
НС реши за откупуването на стажа    
ПарламентВноските за купуване на осигурителен стаж да се плащат накуп, а не разсрочено. Това реши окончателно мнозинството в парламента с приемането на второ четене на Кодекса за социално осигуряване. Промяната предизвика остър спор между управляващи и опозиция. Друга много ключова и много оспорвана промяна, приета в пленарната зала, беше отпадането на точковата система за пенсиониране. Около 5000 лева накуп ще трябва да плаща всеки, който иска да се пенсионира, но не му стигат 5 години трудов стаж, изчислиха опозиционните депутати. Това е проблем, според тях, особено за висшистите.


Хасан Адемов - ДПС:
- Социалното законодателство не търпи асиметрия, запомнете това! Защото при положение, че има дарен стаж, майчинство и т.н., в образованието, при това висшето образование - да караме хората да си плащат и то кеш, наведнъж, според мен не е най-добрия подход.

Емилия Масларова - Коалиция за България:
- Откъде някой ще извади накуп няколко хиляди лева, за да си откупи трудов стаж? Нека не поставяме хората в позиция, в която действително не могат да се впишат в системата дори да имат желание.

Стефан Господинов - ГЕРБ:
- НОИ не е кредитна институция, поради което не може да дава възможност за безлихвено доплащане за недостигащ осигурителен стаж.

Другият ключов текст, нажежил депутатското красноречие, беше отпадането на точковата система. В крайна сметка след призив от страна на социалния министър, промяната беше приета.

Тотю Младенов - министър на труда и социалната политика:
- Много отдавна се знаеше, че от 1 януари 2011 г. ще отпадне точковата система. Хората не го искаха това. Хората не искаха точковата система, вие много добре го знаете това нещо.

Прието беше и увеличаване на стажа за пенсия с 4 месеца годишно от 2012 година, до достигане на 40 години за мъжете и 37 - за жените. От 2021 г. ще започне повишаването на пенсионната възраст до достигане на 65 години за мъжете и 63 - за жените.

Автор: Ст. Рошкев

http://bnt.bg

 


Сходни връзки

НС реши за откупуването на стажа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди