изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:36 EET
Ефективна присъда за неправоспособен шофьор, причинил смърт при катастрофа    
Ред и сигурностНаказание  3 години 9 месеца и 29 дни лишаване от свобода да изтърпи 34-годишният Стефан П. Борисов от гр. Нови Пазар, постанови Добричкият окръжен съд. Той бе признат за виновен за това, че на 16.02.2010 г. при управление на лек автомобил „Рено 19” по второкласен път между кръстовището срещу бензиностанция „Ромпетрол” и разклона за с. Рогачево, община Балчик, като е нарушил правилата за движение, по непредпазливост е причинил смъртта на 32-годишен мъж и 3 средни телесни повреди на 15 годишно момче

 

 

. Той е нарушил чл. 150 от Закона за движение по пътищата, който позволява участие в движението по превозно средство, управлявано от правоспособен водач и чл. 21, който забранява движение със скорост над 90 км в час. Добричкият окръжен съд го оправда по повдигнатото му обвинение  по чл. 20 от Закона за движение по пътищата, който задължава водача да се движи със скорост, съобразена със състоянието на пътя и неговия релеф, и да спре при възникване на опасност за движението.

Съдебният състав му наложи за това престъпление наказание от 2 години 11 месеца и 29 дни. Съдът групира това с наказания, наложени  на Борисов от районните съдилища в Ген. Тошево и Нови пазар. Съдът определи той да изтърпи по-тежкото наказание от 2 години 11 месеца и 29 дни. Добричкият окръжен съд увеличи това наказание с 10 месеца и постанови то да бъде изтърпяно в затвор или затворническо общежитие от закрит тип при първоначален строг режим.

Делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие по молба на Стефан Борисов след като той призна фактите и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт. С тази процедура е съобразен и размерът на наложеното му наказание. Наследниците на починалия и 15-годишния или негов повереник не се явиха на делото днес, нито са подали граждански искове.

Борисов няма провоспособност да управлява пътно-превозно средство, но е шофирал. През 2008 г. той е осъден от Районен съд – Нови Пазар на пробация за управление на МПС в едногодишния срок от наказването му по административен ред за шофиране без книжка. На 07.02.2010 г. подсъдимият е закупил лек автомобил, без да спази изискванията на Закона за движение по пътищата. На 15.02.2010 г. той, жената, с която живеел на семейни начала, и синът й били на гости в с. Горун. След 16 ч. на другия ден те тръгнали да се връщат, като Борисов управлявал „Реното”. С тях пътувал и пострадалият 32-годишен мъж, който седял зад Борисов. При движение по второкласен път с. Оброчище – с. Рогачево, подсъдимият управлявал колата със скорост около 128 км в час. В отсечката между кръстовището срещу бензиностанция „Ромпетрол” и разклона за с. Рогачево, при преодоляване на десен завой, автомобилът се завъртял около вертикалната си ос, пресякъл косо платното за движение, навлязъл в левия банкет и се ударил в крайпътно дърво в областта на тавана на купето зад средните колонки.

32-годишният мъж е починал от получените при произшествието гръдна и коремна травми. Момчето е счупило кости на дясна ръка и крак, и е получило травматична пневмония и кръвоизлив на черния дроб.

Стефан Борисов има начално образование, не работи, няма сключен граждански брак. Той е криминално проявен и за периода 1999 – 2008 г. е осъждан 6 пъти за кражби, присвояване на чужда вещ и управление на автомобил без правоспособност.

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативен съд – Варна.

10.12.2010 г.                                            Пресслужба Добрички окръжен съд

 


Сходни връзки

Ефективна присъда за неправоспособен шофьор, причинил смърт при катастрофа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди