изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:19 EEST
Задържаха бизнесмен за източване на ДДС от ток    
Ред и сигурностОперация срещу организирана престъпна група, която се е занимавала с данъчни измами в големи размери в енергетиката, се провежда в няколко града, съобщи МВР. Акцията на ГДБОП е в Стара Загора, Казанлък, Бургас, Варна и София, съобщи пред "Фокус" главният секретар на МВР Калин Георгиев. Задържан е собственикът на фирмата, заподозряна в схемата за източване на ДДС и ощетяване на страната с акциз от доставка и транзитиране на електроенергия. Георгиев уточни, че са претърсени два адреса на собственика - във Варна и Бургас. Намерена е документация на фирми, които са прехвърлени на трети лица, след натрупани задължения към държавния бюджет.

Обиските продължават в Казанлък и в няколко счетоводни къщи в София.
„Там са открити счетоводни документи, свързани с фирмата. Предстои анализ в хода на досъдебното производство. Ще бъдат разпитани повече от 10 свидетели”, уточни главният секретар.

Той коментира, че това е първата разкрита схема за неправомерно теглене на ДДС чрез енергийни дружества.
„Схемата е била доста интересна. Направеният анализ показва, че транзитираните количества електроенергия през съответния търговец с произход България, извън територията на страната, не съответстват с декларираното количество пред данъчните органи. Това означава, че неправомерно е възстановен ДДС в особено големи размери", обясни Георгиев.

Проверката включва период от 2007 до 2010 г.
"Ако сметнем щетата само на неплатения акциз, който е приблизително 300 000 лева на месец, за 4-годишния период се получава щета от около 14 400 000 лева. За изнесената повече електроенергия от баланса на дружеството, щетата е на стойност 2 738 000 лева, за които няма фактури”, изчисли главният секретар.

По-късно от пресцентъра на МВР уточниха в официално съобщение, че общата сума е около 20 милиона лева.

В началото на месеца трима мъже бяха арестувани за престъпна схема за ДДС-измами, чрез която е ощетена ТЕЦ "Марица Изток 2" с близо 410 000 лв. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Задържаха бизнесмен за източване на ДДС от ток | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди