изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:42 EEST
Лечението на онкоболните – отново под въпрос    
ЗдравеПромени в режима за купуване на лекарства за онкоболните и хората на хемодиализа. Това отново поставя под въпрос лечението им. От март болниците сами ще правят търгове за доставка. Пациенти, дистрибутори, а и лекари смятат, че това ще доведе до пълен хаос. Подробностите ще научим от Марина Евгениева, която е пред министерството на здравеопазването.


Общият бюджет за лекарствени продукти за онкологични заболявания тази година ще бъде с около 12% по-голям от това, което миналата година беше като бюджет на здравното министерство и ще бъде от порядъка на 110 милиона лв.

С около 50% ще се намали общият бюджет за спешна помощ. От следващата се променя начина на финансиране на спешната помощ, като и за тази дейност се въведат годишни бюджети за лечебните заведения. От следващата година, ако даден пациент прецени, че има нужда от спешна лекарска помощ, но тя не е животозастрашаваща, ще трябва да я търси в дежурните кабинети на своя личен лекар.

Здравното министерство мотивира решението така - в момента процедурите са тромави, а болните чакат с месеци лечение.

“Ние сме гарантирали по-висок финансов ресурс за тази година, над 12% е ръстът на предвидените средства за лекарствени продукти, имаме готовност с изпращане на наши експерти, които да работят в лечебното заведение в процеса на подготовка и реализиране на тръжните процедури, след това ние ще прехвърлим критериите към съответните лечебни заведения и тези средства ще бъдат целева субсидия”, каза зам.-министърът Гергана Павлова.

Според Ангел Бекяров, който е един от пациентите, засегнати от промяната, това на пръв поглед изглежда добре, но ще създаде много проблеми: “Болниците нямат практика за такива търгове и тепърва трябва да я създават, има опасност болните за три месеца, когато влезе в сила наредбата от 1 март да не могат да реагират навреме и болните да останат без лекарства, които трябва редовно да получават”.

Според Ангел това е един експеримент, който няма да се отрази добре на пациентите. На същото мнение са и дистрибуторите. И в момента голяма част от тях чакат пари за доставени лекарства. Не знаят как ще се правят новите търгове - дали ще са само за медикаментите за химиотерапия и хемодиализа, или ще са общи - за всички, ползвани от една болница лекарства.

“Ако ги спечели един и същи доставчик и към него има задлъжнялост, той може да откаже доставка на базата на стара задлъжнялост не на новата. Една тръжна процедура отнема време, а не съм сигурен, че към момента болниците са абсолютно наясно каква тръжна процедура трябва да публикуват по отношения на тези нови позиции, които им се прехвърлят, а март е съвсем близо”, обясни Деян Денев.

Директорите на болниците все още не знаят подробности за това, което предстои. Затова и управителите на най-големите лечебни заведения, в които има хемодиализа и химиотерапия, отказаха да коментират.

Обсъждана ли е предварително планираната промяна с пациентски организации, директори на болници и доставчици на лекарства?

http://www.btv.bg

 


Сходни връзки

Лечението на онкоболните – отново под въпрос | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Лечението на онкоболните – отново под въпрос
Автор: Anonymous да 2010-12-11 @ 13:33 EET
Разширява се със закон  и се дава карт бланш на корупцията,да не гопворим,че обявяването на много търгове /болниците/ за малки количества ще доведе до по-високи цени на лекарствата .Управляващите не са в час,не само,че нямат програма за реформа на здравеопазването,но не знаят и какво да направят за ритмична доставка на животоспасяващи лекарства.Твърде е възможно това да е съзнатаелна политика с цел ликвидирането /смъртта/ на тежко болните с цел икономия на средства.В подкрепа на това е как бърза помощ не се отзовава навреме,когато пациента е над 60 години.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди