изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 12:18 EEST
Общинските съвети ще назначават районните кметове в София, Пловдив и Варна    
ПарламентРайонните кметове в София, Пловдив и Варна вече ще се назначават с решение на общинския съвет по предложение на кмета, това реши мнозинството в парламента, подкрепено от „Атака”, като прие окончателно първият член от новия изборен кодекс, който разписва предмета му. Избраниците спориха повече от три часа по него. БСП и ДПС гласуваха срещу назначаемостта на районните кметове, Синята коалиция се въздържа. Докато обсъждаха този текст, избраниците засегнаха друг спорен момент - увеличението от 10 на 12 месеца на уседналостта за местните избори, която ще трябва да се доказва с постоянен и настоящ адрес в страната. Това ще засегне основно избиратели, които са декларирали, че живеят в чужбина. Такъв е случаят при много от изселниците в Турция например.

„Има разлика между уседналост и лишаване от конституционно право на избор. Ние никога не сме отричали, че поради спецификата на вот, е възможно ние като законодатели да кажем на г-н Ваньо шарков защо той не може да участва в изборите за община Момчилград, но законът не може да го лиши от право на глас. Ако той не може да гласува в община Момчилград, някъде ще трябва да може да гласува. Всичко друго е в нарушение на чл.42, ал. 1 от Конституцията”, обяви след гласуването Лютви Местан от ДПС.
„Принципът на всеобщото избирателно право няма да бъде накърнен с въвеждане на изисквания, необходими за упражняването на избирателното право, както по отношение на достигане на възраст, така и по отношение на гражданство, местоживеене и дееспособност. Основанието  за съществуването на квалификации е в основата на избирателното право като публична функция. Една от тези възможни квалификации за придобиване на избирателно право е именно въвеждането на изискването за уседналост. Има го в редица страни членки на ЕС, както и в страни, които са извън Европейския съюз. И това не е нарушение нито на правата на българските граждани, нито на разписаните права на гражданите в Конституцията на България”, отговори Искра Фидосова от ГЕРБ, председател на изборната комисия в парламента.

„Включително представители на мнозинството мотивираха функционирането на един друг член първи, от който България се отказа преди 20 години. Член първи, заради който хората излизаха на улиците”, заяви от трибуната Михаил Миков.

За предстоящите местни избори обаче уседналостта ще остане 10 месеца, тъй като кодексът няма да бъде приет достатъчно рано, за да покрие периода от 12 месеца преди вота. Въвежда се и изискване за уседналост на самите претенденти - те също ще трябва да са живели в съответната община поне година, преди да се кандидатират. Предстои дискусията по тези въпроси. Преди време ДПС се заканиха да дадат тези текстове на Конституционния съд. http://www.dariknews.bg/

 


Сходни връзки

Общинските съвети ще назначават районните кметове в София, Пловдив и Варна | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.74 секунди