изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:19 EEST
Очаквано - дипломатите са работили и за ДС    
Новини

Сред бившите посланици - агенти са и проф. д-р Богдан Богданов, проф. Цанко Яблански, икономистът Огнян Пишев, историкът Боби Бобев



Проф. д-р Богдан Богданов, председател на Настоятелството на Нов български университет (НБУ), бившият кмет на Стара Загора и професор в Тракийския университет (uni-sz.bg) Цанко Яблански, Огнян Пишев, икономически съветник на президента Желев и посланик на България в САЩ (1991-1994 г.), историкът от Института по балканистика при БАН (balkanstudies.bg) Боби Бобев са били агенти на Държавна сигурност.

Имената им излязоха от архивите на специалните служби заедно с още 200 имена на дипломати.

Днес Комисията по досиетата (Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия) публикува резултатите от проверка на дипломати.

Проверени са били посланиците, генералните консули и заместник-ръководителите на дипломатическите мисии на Република България - общо 462 лица.

Близо 200 - почти половината - са били агенти на ДС.

Сред тях има вече обявявани имена при предишни проверки като на Елена Кирчева, депутат във Великото Народно събрание (ВНС), после - посланик в Берн, Хелзинки и Виена, на генерал Любен Гоцев, ръководил и външно, и вътрешно министерство, но и някои позабравени като някогашния кмет на София Петър Междуречки, депутата от ДПС във ВНС и бивш журналист Иван Палчев, сегашния активен телевизионен журналист Велизар Енчев и др. Проф. Богдан Богданов беше посланик в Гърция от 1991 до 1993 г. Бил е вербуван през 1978 г. като агент на Шесто главно управление на ДС под името "Николов".

Боби Бобев, който бе посланик в Албания от 1998 до 2006 г., е работил като агент за Първо и Второ главно упрлавление на ДС от 1974 г. с псевдонимите "Аспарух" и "Добромир".

проф. Цанко Яблански бе посланик в Израел от 1999 до 2003 г. За Държавна сигурност в Стара Загора е започнал да работи като агент през 1985 г. с името "Марков".

Огнян Пишев - посланик в САЩ от 1990 до 1994 г., е бил вербуван през 1983 г. за сътрудник на Разузнавателното управление на Генералния щаб на армията под името "Градев".

Комисията е установила принадлежност към органите по чл. 1 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия на 26 лица, данните за които не подлежат на публикуване по силата на чл. 30, ал. 1, т. 1 от закона.

Между разкритите лица има, разбира се, и щатни служители на военното разузнаване или Държавна сигурност. Но мнозинството са започнали като агенти, секретни сътрудници, информатори и съдържатели на явочни квартири.

Повечето са вербувани през 70-те и 80-те години на миналия век, но има и неколцина, започнали да сътрудничат на службите още през 50-те и 60-те години.

За Държавна сигурност са работили всички посланици и консули в съседните балкански държави, както и в почти всички европейски и в повечето азиатски, африкански и латиноамерикански страни, представителите при службите на ООН в Ню Йорк, Женева и Виена и пр.

Проверката разкрива, че сега действащи сътрудници на спецслужбите са повечето посланици, назначени от президента Първанов по предложение на правителството на тройната коалиция през 2007 и 2009 г.

Такива са посланиците на България в Атина, Рим, Минск, Хага, Вилнюс, Москва, Лондон, Лисабон, Мадрид, Тирана, Ню Йорк, Ереван, Кувейт, Улан Батор, Пном Пен.  http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Очаквано - дипломатите са работили и за ДС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди