изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-01-25 @ 10:33 EET
Бедни са 1.6 милиона българи, едва 8% се имат за богати    
НовиниПо данни на националната статистика през 2008 г. линията на бедност в България е била 276 лева. С доходи под тази сума са били 21.8 на сто от българите - 1 657 000 души.  НСИ започва да изчислява бедността по нова общоевропейска методика, съобщи ръководителят на института Мариана Коцева, цитирана от БНР. България попада сред страните с най-висок относителен дял на бедност в ЕС заедно с Латвия (25.6%), Румъния (23.4%), Гърция (20.1%), Литва (20%), Испания (19.6%) и Естония (19.5%) за 2008 г., добавя БГНЕС. На другия полюс с най-ниско равнище на бедност в ЕС са Чехия (9%), Ирландия (10.1%), Холандия (10.5%) и Словакия (10.9%). В България доходите на 20% най-богати са близо 6 пъти по–високи от доходите на 20% най-бедни.

Най-голям е делът на бедните сред безработните – 52.2%. Икономически неактивните като цяло също са сред онези групи, за които рискът да живеят в домакинства с доходи под прага на бедност е особено висок, обясниха от НСИ.

36.5% е делът на хората, живеещи под прага на бедността сред пенсионерите. Данните показват, че 7.4% от заетите лица също живеят под прага на бедността, като при работещите на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е 4 пъти по- висок от работещите на пълно работна време.

42 на сто от населението изпитва материални лишения, съобщи БНР. 3.9% от българите не могат да си позволят телефон, включително мобилен, 2.2% - цветен телевизор, 12.4% - автоматична пералня, а приблизително 37% твърдят, че не могат да си позволят месо, пиле или риба всеки втори ден.
В същото време 59.8% от домакинствата посочват, че не могат да си позволят със собствени средства едноседмична годишна почивка извън дома, а 58.4% че не могат да посрещнат неочаквани финансови разходи със собствени средства (неочакван ремонт на жилище, внезапно заболяване, и др.).

Всяко четвърто домакинство в България с доходи над средните за страната се определя като бедно. В същото време едва 8% от семействата заявяват, че са богати.
Основната причина за ниската самооценка на българите е сравнението със стандарта на живот в страните от Европейския съюз, заяви директорът на "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова при представянето на изследване на агенцията за това как обществото възприема бедността, цитирана от в. "Дневник".

Проучването е по поръчка на министерството на труда. В него са участвали 1500 пълнолетни, анкетирани през ноември.
Докато в ЕС само около една пета от жителите смятат, че около 30% от населението на тяхната страна живеят в лишения, у нас на подобно мнение са 86 на сто от хората.
Една трета от интервюираните смятат, че всички около тях са бедни. На това мнение са най-често хората с ниско образование, безработните и пенсионерите.

Всеки четвърти смята, че бедността се дължи на ниското образование, заради което хората не могат да си намерят добре платена работа. Според Боряна Димитрова това е един от основните фактори за борба с бедността и би следвало хората да му отделят повече внимание. 14% от хората обясняват бедността с липса на късмет.

За тази и следващата година линията на бедност е 211 лв., реши преди време кабинетът. Според КНСБ обаче тя е 250 лв. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Бедни са 1.6 милиона българи, едва 8% се имат за богати | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.20 секунди