изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:26 EEST
Първа жертва на свинския грип    
Здраве Свинският грип H1N1 отново върлува в Европа, а България вече даде първата си жертва тази зима. След направени изследвания станало ясно, че починалият цигулар Николай Янакиев (45) от Камерния ансамбъл “Софийски солисти”, който се върна от гастрол в Лондон, е бил болен от свински грип. Това съобщиха вчера за “Труд” лекари, запознати със случая. А Световната здравна организация подготвя официална информация за развихрилия се на Стария континент и този сезон свински грип. Изявлението ще се разпространи до дни. Даже е възможно това да стане днес или утре, казаха запознати.

Най-тежко е положението в Англия. Там от 2 седмици епидемиолозите регистрират повишена активност на вируса. Установени са 16 изключително тежко протичащи случая. А 11 души вече са починали, след като са били повалени от H1N1. Сред издъхналите има 4 деца.

Заразата е нахлула също в Норвегия и Финландия. Можете да си представите колко сериозна е опасността, след като в страни като Англия - с доста висок процент на имунизирани срещу грип, H1N1 разболява много хора, коментираха лекари.

Миналата зима уязвими групи за свинския вирус бяха бременните, младите и пълните. Докато в момента в Англия най-много са болните между 18 и 35 г., обясниха лекари.

Цигуларят Янакиев, който е бил болен от свинския грип, се върнал от Лондон на 27 ноември и скоро след това, в петък - 3 декември, започнал да кашля. В столичната Пета градска болница му направили снимка и казали, че дробовете му са чисти. Но ден-два по-късно кашлицата му задълбочила, и той започнал да се задушава. Докторите в Пета градска го приели за лечение.

По настояване на близките си той бил преместен във Военномедицинска академия. Според началника на Клиниката й по интензивни грижи доц. Константин Рамшев, Николай издъхнал още при приемането. Доцентът съобщи пред “Труд”, че пациентът е бил смъртно болен и лекаритенямали време да реагират. Предполагаше се, че причинителят на болестта на Николай може да е бактерията легионела, довела до тежка дихателна недостатъчност. По-късно се разбрало, че е болен от свински грип.

Още преди 2 години Световната здравна организация препоръчва за групата над 65 г. защитените с противогрипна ваксина да не падат под 75 %. Българите, които са се ваксинирали, са между 4 и 6 на сто. А при хората над 65 г. този дял е още по-малък - около 2 на сто. Една от причините за това е страхът от иглата на ваксината.
 http://www.trud.bg

Свински грип? Какви са симптомите при хората?

Препоръки и мерки за предпазване от свински грип

Експерт: Иде нова ”пандемия от свински грип”

Мексико регистрира първата мутация на вируса на свинския грип

Свинският грип – грандиозна корупционна афера?

Китай първи пуска ваксина срещу свински грип в масово производство

 


Сходни връзки

Първа жертва на свинския грип | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди