изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:40 EEST
Първанов: Защо Живков да е добър, а дипломатите - не?    
Политика Бих искал да попитам, ако Тодор Живков е бил добрият държавен ръководител, защо посланиците, дипломатите от този период насам да са лоши, коментира президентът скандала с дипломатите агенти на ДС.  Георги Първанов намекна за прословутото изказване на премиера Бойко Борисов, че "Тодор Живков е величина и дори една стотна от това, което е направил за България, да направи сегашно правителство, би било огромен успех".

Държавният глава обясни, че познава част от хората в обявения списък - това били тези дипломати, които 20 г. работят в годините на прехода за демокрацията, цитира го "Фокус". Тези дипломати, а не сегашното правителство, вкараха България в ЕС и НАТО – без никакви забележки и проблеми, каза Първанов.
Той обяви, че категорично би се противопоставил на лустрацията, на чистката по политически причини.

"Готов съм да отворим всяка папка и да видим за кого какво има. Ако за някого има нещо укоримо, той наистина ще си отиде. Ако, както подозирам, в огромната част от случаите тези хора са си вършели съвестно работата към държавата, защото държавата е една, независимо кой управлява, трябва да преустановим този процес и поход за ликвидация на държавността във всичките й структури, в това число и дипломацията", призова президентът и обяви, че не може да има лустрационни закони.

Попитан дали разкритията могат да навредят на България в международен план, той каза, че може да навреди политическата позиция.

От БСП също се обявиха против отстраняването на дипломати и заявиха, че зад огласените имена стоят професионалисти, изграждани в продължение на десетилетия и допринесли за присъединяването на България към НАТО и ЕС.
Ето защо настояваме ръководството на Външно министерство да подходи отговорно и с необходимото уважение към засегнатите дипломати, настояха от левицата.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов каза, че дипломатите с картонче ще бъдат отстранени. Той и външният министър Николай Младенов обявиха, че ще бъдат въведени ограничения в закона за дипломатическата служба, според които България да не бъде представлявана зад граница от хора, свързани с тайните служби на комунистическия режим.

Към казусите на хора, които в момента са изпратени на дипломатическа служба, трябва да се отнесем по-внимателно, защото те са на мандат, заяви Младенов. Той уточни, че мандатът зависи от президентски указ и затова решение ще се търси в разговор с президента.

Външният министър отрече, че предвижданите промени в закона ще са лустрационни. http://dnes.dir.bg

Немски дипломат: Борисов е гениален популист и манипулатор

Премиерът сменя посланиците агенти на ДС

ПОЗИЦИЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА БСП

 


Сходни връзки

Първанов: Защо Живков да е добър, а дипломатите - не? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди