изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:29 EET
Кухи фирми източват НОИ    
Интервюта

 С Христина Митрева, управител на Националния осигурителен институт, разговаря Соня ТАШЕВА:



- Приключи ли драмата с коледните добавки, г-жо Митрева?

- Решението за добавките е политическо и не се взема от управителя на НОИ. Премиерът вече каза - добавки няма да има.

- Е, то всяка година става така и изведнъж - хоп, който трябва казва - има.

- Ако все пак стане нещо, за ден и половина можем да подготвим плащането. И друг път се е случвало.

- Което ще рече да платите добавки заедно с януарските пенсии, както стана миналата Коледа?

- Разчитането с бюджетни средства става до 23 декември. Ако се вземе такова решение след това, наистина трябва да платим от бюджета за идната година.

- Ще си платите ли глобата от 1000 лв., която ви наложи съдът, защото не сте подали навреме декларацията за конфликт на интереси, или ще обжалвате?

- Няма да обжалвам. Ще внеса парите, макар че нямам лична вина за случилото се. Мисля, че времето на ВАС е твърде ценно и 5-членен състав да се събира отново за 1000 лв., няма смисъл. Направила съм за себе си извода. Предоверила съм се, без да проверя докрай нещата, но незнанието не оправдава действията ми. Ще си платя за това.

- Ще има ли за какво да се корите и когато пенсионната реформа започне да действа?

- Не мисля. Стига политиците и обществото да имат волята и разбирането реформата да се случи. Консенсусът, постигнат със социалните партньори, даде плавен преход в новите промени - имам предвид решението стажът да се увeличава с по 4 месеца, което значи, че за 3 години той ще нараства с 1 г. Възрастта да почне да расте след 2021 г. с 6 месеца, докато стигане поносими за българите граници - 65 г. за мъжете и 63 г. - за жените.

- Защо тогава проектът за реформиране на системата е толкова критикуван и оспорван?

- Нека стане ясно, че не става дума за съвсем нова реформа, а за усъвършенстване на досегашния пенсионен модел. Искаме всички допуснати грешки, които опорочиха системата през изминалия 10-годишен период, да бъдат отстранени. И да продължим всичко добро, което беше постигнато. Предстои и последните две плащания, които имат характер на социални помощи, да минат към подпомагането от началото на 2012 г.

- За социалната пенсия за старост ли става дума?

- И за нея. Тя се плаща на хората над 70-годишна възраст и е свързана с подоходен тест. Дава им се, когато нямат необходимия стаж за пенсия. Занапред ще я получават от социалното подпомагане. Там ще се направи цялостен преглед на всичко, което хората взимат. Защото само за периода 2000-2005 г. например, преди да влязат лекари на НОИ в ТЕЛК, двойно се увеличиха социалните пенсии за инвалидност. Без самите инвалиди да са се увеличили толкова много. Просто пенсионери почнаха да се явяват и да си изкарват решения на ТЕЛК, защото покрай този вид пенсия се взимат и много други придобивки - отстъпка за транспорт, за такса на телефон, за лекарства, за данък сгради и други облекчения. Имаме случаи, когато възрастни с ниска пенсия за стаж (примерно от 130 лв.) взимат двойно повече, благодарение на тези придобивки - т. е. 200-250 лв. Да не говорим, че хората започнаха и да си купуват решения на ТЕЛК. Сега всичко ще се контролира от едно място и ще се знае кой колко и за какво го получава.

- Колко души вземат социални пенсии за инвалидност?

- Около 400 хил. души. Занапред тези пенсии ще се дават по закона за хората с увреждания, тъй като не са свързани с осигурителен стаж, нито с вноски. Но ще става без подоходен тест, тъй че хората с пожизнена инвалидност нищо няма да загубят.

-Защо направихте така, че маса народ през идната година няма да се възползва от точковата система и няма да може да се пенсионира, ако иска?

- Тази "маса народ" едва ли ще e повече от 5-6 хил. души. Ако искаме да възстановим доверието в пенсионната система и да върнем точните принципи, върху които тя почива (а това са ясно ограничени условия за възраст и стаж), точковата система трябва да отпадне. Един преход не може да трае вечно. Време е нещата да се сложат на мястото им, да се затворят всички вратички, от които изтичат средства, и да се укрепи финансово системата.

- Това ли е най-важното?

- Разбира се, че е важно. Опозицията например ни атакува яростно, че ще спираме изплащането на паричните обезщетения на хората, когато има сериозни доказателства за нарушение. Става дума и за болнични, за безработица, за бременност и раждане. Обвиниха ни едва ли не в полицейщина. А може ли човек да източва пари от НОИ чрез измама и да продължаваме да му плащаме? Обезщетенията ще се спират, докато завърши проверката от органите на МВР и прокуратурата. Ако се окаже, че човек не е виновен, ще му се върнат парите накуп. Правим го, защото в последната година хванахме кухи фирми, на които дори адресите не можем да намерим. Те са давали болнични листове на хора, които даже не знаят, че са боледували. Издавали са им фалшиви трудови договори на високи заплати и са ги "пускали" да боледуват по 1-2 месеца.

- Досега какво правехте, като ги хванете?

- Пак им спирахме обезщетенията, но понеже няма такъв изричен текст в закона, те ни атакуваха в съда. И вместо ние да съдим нарушителите, нас ни съдеха, че неправомерно сме им спрели парите. В Пловдив попаднахме на 54 майки, които се водят продавач-консултанти в една автокъща. Оказа се, че тази автокъща не е продала нито една кола, че договорите на хората са фиктивни и сключени със задна дата върху максималния доход. А майките изобщо не са работили, но са точили пари за обезщетения. Всичко това трябва да спре.

- Не беше ли по-добре първо да изравните възрастта за пенсия на мъжете и жените, отколкото да увеличавате стажа?

- Като експерт, а не като управител на НОИ, смятам, че трябваше да започнем с изравняване на възрастта за двата пола до 63 години. Това е свързано и с изискването на ЕС за равенство на половете. Още повече че жените получават по-дълго време пенсия от мъжете. Това можеше да стане с една по-плавна стъпка - възрастта им да расте с 3 или 4 месеца на година и после да мислим за увеличение на стажа за всички. Но дебатите бяха оспорвани, решенията вече се взеха. Те са добри, стига да бъдат изпълнявани без промяна на отделните условия.

- Значи и догодина няма да има индексация на пенсиите?

- Ако има по-високи приходи и те позволят да не се увеличава дефицитът в държавното обществено осигуряване, такава стъпка е възможна. Но не мога да се ангажирам кога може да се случи това.

- БСП твърди, че парите за пенсии ще свършат през 2011 г., кога ще стане това?

- За цялата 2011 г. ще има достатъчно пари за пенсии. Сумите няма да са по-ниски от получаваните сега, макар че в 7 държави на ЕС пенсиите вече са намалени в резултат на кризата. Средствата ще стигнат и за парични обезщетения и помощи. Държавата е гарантирала тези разходи, хората да са спокойни. Вече работим пенсиите за януари и на 7-и започваме плащането им.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Кухи фирми източват НОИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди