изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:44 EEST
ПЪРВА ЖЕРТВА НА СВИНСКИ ГРИП. В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ НЯМА ЗАБОЛЕЛИ    
ЗдравеЗа първа жертва на свински грип H1N1 съобщи в. "Труд". След направени изследвания станало ясно, че починалият цигулар Николай Янакиев /45/ от Камерния ансамбъл “Софийски солисти”, който се върна от гастрол в Лондон, е бил болен от свински грип. В публикацията се посочва, че Световната здравна организация подготвя официална информация за развихрилия се на Стария континент и този сезон свински грип. Изявлението ще се разпространи до дни.


Най-тежко е положението в Англия. Там от 2 седмици епидемиолозите регистрират повишена активност на вируса. Установени са 16 изключително тежко протичащи случая. А 11 души вече са починали, след като са били повалени от H1N1. Сред издъхналите има 4 деца. Заразата е нахлула също в Норвегия и Финландия. Можете да си представите колко сериозна е опасността, след като в страни като Англия - с доста висок процент на имунизирани срещу грип, H1N1 разболява много хора, коментираха лекари. Миналата зима уязвими групи за свинския вирус бяха бременните, младите и пълните. Докато в момента в Англия най-много са болните между 18 и 35 г., обясниха лекари.
Няма регистрирани случаи на свински грип в Добричка област, каза за НДТ директорът на РИОКОЗ в Добрич д-р Розалина Ангелова. Тя посочи, че все още няма бързи известия и за заболели от сезонен грип. Не са пристигали и някакви указания за извънредни мерки от Министерството на здравеопазването.
За два смъртни случая на свински грип през миналата зима писа НДТ. Заболяването покоси 26-годишна жена и 15-годишно, и двамата от Каварна. През март в Добричка област стартира имунизационната кампания срещу новия щам Н1N1. Имунизацията се проведе с инактивирана ваксина на австрийската фирма "Бакстер" с търговско име "Целвапан"). Ваксината бе напълно безплатно и бе прилагана на доброволен принцип на всички желаещи на възраст над 6 месеца. Тогава имунизацията бе препоръчана за хора с тежки хронични заболявания на дихателната и сърдечно-съдовата система, диабет, хронични бъбречни и чернодробни заболявания, вроден или придобит имунодефицит, на медицински персонал, главно от предния фронт на здравеопазването и на служители в институции с важно обществено значение - държавно управление, транспорт, енергетика, структури на МВР, МО и др.
Симптомите на свинския грип съвпадат с тези на стандартните грипни зарази – треска, кашлица, главоболие, отпадналост и др., както и при други остри респираторни заболявания. Според специалистите, консумацията на свинско месо и продукти е безопасна, тъй като този вид грип не се предава на хората чрез консумацията на свинско месо, обработено термично на температура, надвишаваща 70º C. НДТ


 


Сходни връзки

ПЪРВА ЖЕРТВА НА СВИНСКИ ГРИП. В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ НЯМА ЗАБОЛЕЛИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди