изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:30 EET
34-годишен задържан за организиране на престъпна група, изготвяла неистински документи за прегледи на автомобили    
Ред и сигурностДобричкия окръжен съд задържа под стража Валентин Ж. Т. на 34 години от Добрич. Той е обвиняем по досъдебно производство за това, че е организирал и ръководил престъпна група за съставяне на официални документи с невярно съдържание – протоколи за периодичен преглед за техническа изправност на пътни превозни средства.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, посочи, че Валентин Т. е организирал и ръководил добре структурирана група за трансгранична престъпност, а дейността й е продължила месеци. Тя е издала стотици неистински документи на коли, собственост на румънски граждани, за да удостоверят, че са преминали технически преглед и се движат по пътищата. Валентин Т. е събирал от собствениците на автомобилите по-висока сума от реалната стойност на техническия преглед – 27 лв., и е печелел от разликата. В групата са участвали три длъжностни лица от технически пункт в Добрич. Те също са получавали пари, за да удостоверят неверни обстоятелства – че е извършен преглед за техническа изправност на автомобили, които не са реално проверени.

 Прокурорът посочи, че престъплението е тежко умишлено и се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години. Предвид това съществува опасност Валентин Ж. да се укрие, ако му бъде определена по-лека мярка за неотклонение. Държавното обвинение смята, че е възможно той да подбуди свидетелите по делото към лъжесвиделстване, за да избегне наказателната отговорност. Деянието се характеризира с висока обществена опасност, защото стотици автомобили, които не са преминали технически преглед се движат по пътищата, а много от произшествията по пътищата са предизвикани от неизправни коли.

Адвокатът на Валентин Т. помоли за по-лека мярка за неотклонение. Според него е спорно да се говори за престъпна група, а твърдението за изключително висока обществена опасност на престъплението било необосновано. Събрани били почти всички доказателства по делото и нямало опасност подзащитният му да възпрепятства хода на разследването. Адвокатът обърна внимание, че той е неосъждан и страда от сериозно заболяване.

Добричкият окръжен съд прецени, че е налице обосновано предположение, че Валентин Т. е извършител на престъплението, за което е привлечен да отговаря. Съдът намери за реална опасността той да извърши друго деяние, в случай на по-лека мярка за неотклонение и му наложи най-тежката – задържане под стража.

Валентин Т. има средно специално образование, работи, реабилитиран е.

Определението на Добричкия окръжен съд може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативен съд – Варна.

 

16.12.2010 г.                                                 Пресслужба Добрички окръжен съд
 


Сходни връзки

34-годишен задържан за организиране на престъпна група, изготвяла неистински документи за прегледи на автомобили | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди