изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 06:51 EEST
Годишен доклад за дейността на д-р Антония Първанова, член на Европейския парламент    
Европейски съюз Годишен доклад за дейността на д-р Антония Първанова, член на Европейския парламент

 

17.12.2010г. Страсбург. В края на последната пленарна сесия на Европейския парламент за 2010 година данните за дейността на д-р Антония Първанова сочат, че постоянната й ангажираност и активна роля от началото на мандата, я поставят на челно място сред най-активните евродепутати. Тя е изготвила 40 поправки по доклади, 19 парламентарни въпроса и е направила 23 изказвания в пленарна зала.

 

Работата на д-р Първанова бе високо оценена на европейско ниво - тя получи наградата „Евродепутат за 2010 година”.

 

Основните дейности и постижения на евродепутата в периода от парламентарната лятна ваканция до момента са:

 

Повече права за пациентите и по-добро здравеопазване в Европа

 

Д-р Първанова изигра решаваща роля при постигането на споразумение на второ четене със Съвета и Европейската комисия относно бъдещата директива за правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване. В качеството си на главен докладчик за групата на АЛДЕ, тя твърдо заяви подкрепата си за гарантиране на правна сигурност и по-добро здравно обслужване на пациентите в Европа, както и за по-нататъшен напредък в сферата на електронното здравеопазване и оценката на технологиите в здравеопазването. Благодарение на нейния принос, Съвета и Комисията приеха специфични разпоредби, които улесняват пациентите, страдащи от редки заболявания.

 

Тя положи сериозни усилия в дебата по доклада за намаляване на неравнопоставеността в здравеопазването в Европа, като настоява за по-нататъшни действия на европейско ниво. Също така бе активно ангажирана с разработването на доклада на Европейския парламент за болестта на Алцхаймер, както и доклада за овладяването на избухналата през 2009 грипна епидемия H1N1.

 

Д-р Първанова организира и председателства серия от събития, представящи приоритетите в здравеопазването на европейско ниво, особено в сферата на здравния мениджмънт, електронното здравеопазване, мускулно-скелетните заболявания и оценката на технологиите в здравеопазването.

 

Права на жените в Европа и борба срещу трафика на хора

 

Д-р Първанова бе един от водещите участници в дебата, свързан с директивата за бременните работнички, която въвежда общи разпоредби в Европа за отпуска по майчинство. Нейната роля бе решаваща при приемането на позицията на Европейския парламент на първо четене - тя настоява за 20 седмици пълни обезщетения за всички майки в Европа.

 

През изминалата седмица Парламентът одобри Директивата за борба с трафика на хора, по която д-р Първанова бе главен докладчик за групата на АЛДЕ. Д-р Първанова предложи създаването на Европейски координатор за борба с трафика на хора, както и засилени съвместни действия и координация на полиция, прокуратура и съдебна власт и ефективно справяне с трафика на жени с цел проституция и на деца с цел незаконно осиновяване като форма на организирана престъпност.

 

Като координатор за групата на АЛДЕ, д-р Първанова продължава да е активно ангажирана по докладите, обсъждани в момента в комисията по правата на жените, най-вече относно бъдещата директива за борба със сексуалното малтретиране, сексуалната експлоатация на деца и детската порнография, както и доклада за насилието над жени.

 

Делегации на ЕС и отношения с трети страни

 

Като член на Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието, д-р Първанова изготви доклад за защитата на морската среда в Средиземноморието, който тя представи пред Комисията по енергетика, околна среда и водите в качеството си на вицепрезидент на тази комисия. Тя участва активно в дискусиите и дебатите относно мирния процес в Близкия изток и правата на жените в конфликтни зони.

 

Като член на Делегацията на Европейския парламент за връзки с Канада, д-р Първанова повдигна въпроса за проблема с визовите изисквания за българските граждани от името на Европейския парламент пред Канадския сенат и правителство. Д-р Първанова продължава действията за равноправно отношение към всички граждани на ЕС и за премахване на визовите изисквания към българите. Тя инициира писмена декларация и устен въпрос в пленарна зала по темата.

 

 


Сходни връзки

Годишен доклад за дейността на д-р Антония Първанова, член на Европейския парламент | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди