изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:55 EEST
ОБЩИНА ДОБРИЧ ПОЛУЧИ ЦЕННО ДАРЕНИЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА    
СпортОбщина град Добрич получи ценно дарение от Министерство на отбраната.

Със заповед на министъра на отбраната Аню Ангелов са предадени 18 броя музейни експонати, които ще бъдат заведени във фондовете на РИМ - Добрич. През м. септември 2011 г. част от тях ще бъдат представени в нова временна експозиция във Военно гробище музей, посветена на 95-годишнината на Добричката епопея.

Сред предоставените образци особен интерес представляват:    

Пушката марка „Шаспо” – образец 1866 г. Тя е използвана от българското опълчение по време на руско-турската война от 1877 – 1878 г. Нейн конструктор е французинът Антоан Шаспо. Първоначално е въведена на въоръжение във френската армия, а по-късно се използва и от руските войни.

Пушка „Крънка”, образец 1869 г. По време на последната руско-турска война е на въоръжение в руската пехота. Използва се и от някое опълченски дружине. Конструктор на оръжието е Силвестър Крнка.

Пушка „Бердана-2”, образец 1870 г.”. По време на руско-терската война от 1877 – 1878 г. това е най-модерното огнестрелно оръжие. Негов конструктор е американецът Хирман Бердан. Първите образци от оръжието се произвеждат в Англия. Превъоръжаването на руската армия се извършва след 1873 г.

Магазинна пушка и карабина „Манлихер” – образец 1895 г. Те са сред най-добрите за времето си оръжия. Навлизат на въоръжение в българската армия след 1902 г. Пушката се използва основно в пехотата, а карабината – в кавалерията.

Австрийска тежка картечница „Шварц Лозе” – модел 1907/1912 г., с водно охлаждане. Конструктор – Андреас Вилхелм Шварцлозе. Навлиза в българската армия след 1913 г. Използва се основно  по време на Първата световна война.

Пистолети  „Парабелум”, образец 1911 г. Техен конструктор е австриецът Георг Йохан Люгер. До средата на миналия век са част от личното офицерско оръжие.

Картечен пистолет МР-40 със сгъваем приклад, конструкция на германеца Хайнрих Холмер. По време на Втората световна война е на въоръжение в германската армия. От 1943 г.  до началото на 50-те години се използва и в българската армия.

Картечен пистолет „Шпагин” – образец 1941 г. Дело е на руския оръжеен конструктор Георгий Шпагин. По време на Втората световна война става основно оръжие в съветската армия. От 1944 г. до началото на 60-те години е на въоръжение и в българската армия.

Картечен пистолет „Судаев” – образец 1943 г. Негов конструктор е Алексей Судаев. Пистолетът навлиза на въоръжение в съветската армия в края на Втората световна война. От 1944 г. до 60-те години  на миналия век се използва и в българската армия.

 

 

 

 

 

 

 

 


Сходни връзки

ОБЩИНА ДОБРИЧ ПОЛУЧИ ЦЕННО ДАРЕНИЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди