изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:47 EEST
Бойко: На колегата Цветанов ще му приляга този пост (президентския)    
ПолитикаОще в понеделник отзовават посланици, от Божидар Димитров се очаква да си подаде оставката сам  Силовият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов е най-вероятната кандидатура на ГЕРБ за президентските избори догодина, издаде премиерът и партиен лидер Бойко Борисов в интервю за обзорното предаване "Годината" по Дарик. "Цветанов е най-рейтинговият ни играч. Той е кандидатът ни за президент засега, Кристалина Георгиева е по-полезна в Брюксел", каза Борисов.


"Истински се радвам и му пожелавам успех", каза Борисов за избирането на Цветанов за Политик на годината. "Беше му важно и това да се случи, малко да се забравят тези компромати, които имаше по негов адрес".

Борисов е доволен, че и петимата в анкетата са от една партия, "което показва, че партията работи добре".

"Разбира се, винаги може по-добре. Вече министрите влязоха в ритъм и на България й трябва още няколко година партия, която да носи и политическата отговорност, за да може да направи инфраструктурните проекти, да може да има стабилно правителство, което работи с Брюксел и съответно да довърши и ремонтите, които вървят в момента", обясни премиерът.

В същото предаване Цветанов се ограничи в ресора си: "Има още какво да се желае в работата на МВР срещу битовата престъпност и най-вече в малките населени места", каза той.

Като най-важните неща, свършени през годината, Борисов определи сигурността, финансовата стабилност и инфраструктурните проекти. Неуспех е здравната реформа.

"Искам, ако можехме, да дадем двойни пенсии и заплати, но сега за година и половина трябва да завършим инфраструктурните проекти", обясни Борисов. "Това са магистрали, естакади, столичното метро, Южната дъга, "Меден рудник"-Бургас и всичко това, което ще оживи градовете ни. След година и половина, когато заработят всички инфраструктурни проекти, това ще носи пари, с които ще се вдигат и пенсии, и заплати".

"Популизмът е нещо, което шества не само в България и в Европа. Ако Европа е в момента на това дередже, е точно поради проблема, че харчи повече пари, има изключителна социална политика и произвежда по-малко, отколкото харчи. Това ми беше изказването и на Европейския съвет, затова получих аплодисменти и от колегите ми", аргументира се Борисов. "За всички, които не знаят, вчера механизмът, който се прие в Европа, е строга фискална дисциплина и ще се помага само на държави, избрали до 3% дефицит", припомни премиерът.

Вземете Южна България. Видяхте, един дъжд - и я няма Южна България", продължи той. "Защо? Защото няма магистрала „Струма". Ако има магистрала „Струма" - Дупница, Благоевград, Симитли, Петрич, Сандански - ще станат идеални места за инвестиции. Сега всеки инвеститор като си помисли, че трябва да мине това дефиле, наречено Кресненско дефиле, и да се върне, предпочита да инвестира в София или Пловдив, където има магистрала".

За посланиците, бивши агенти на ДС, Борисов коментира: "Днес с външния министър ще говорим по темата с посланиците. Предишното правителство на МС са взели решение и даже аз тогава реагирах много остро. Тогава казах на Първанов: как ще пратим Кючуков в Лондон, като той беше дясната ръка на Калфин. Отговори ми се: Не е удобно да ги отзовем сега, ще стане скандал".

"С външния министър ще предложим на президента да отзове посланиците - агенти, а ние още в понеделник ще отзовем назначените от нас дипломати", категоричен бе Борисов.
"Ще разговарям с Божидар Димитров в понеделник, защото не искам да го обидя, и да става изкупителна жертва. Очаквам да си подаде оставката сам",
добави той.

Борисов обясни, че този министър е бил назначен, след като е било обявено, че има досие.

„Той не е зависим от своето досие. Ако преценим, че ще спазим принципа да отстраним сътрудниците от ДС, съм готов и с него да се разделя. Ако имаме 2-3 посланици, да ги преглътнем, но когато са половината, това е вече друго", каза Борисов.

Министър-председателят заяви още, че не е говорил с президента по темата с огласяването на сътрудниците на ДС сред дипломатите, но външният министър Николай Младенов трябва да е заявил разговор с президента и да са направили прочит на случилото се.

„Искам тази история да завърши така, че евроатлантическите ни партньори да имат доверие в страната", каза премиерът и категорично подчерта, че скандалите вредят на страната ни и са ни необходими още 2-3 години спокойствие, за да може да усвоим средствата от фондовете.

За скандалите в образованието, Борисов коментира: "За една година ще изпростее народът ли, докато строим магистрали. За тези 20 години така ли ни образоваха, та излязоха сега изследвания, от които на всички ни се изправиха косите. Как не ги е срам? Е това е неблагодарност".

"По времето на СДС продадоха спортните зали и в столицата не може да се провежда първенство, а скоро ще имаме за 18 000 души красавица (бел.ред. - спортна зала) и тя ще остане за поколенията", категоричен бе премиерът. 

За АЕЦ "Белене" Борисов повтори, че България ще строи атомна централа, когато има ясна цена. "Досега по цената няма разбирателство и това е голям грях на господин Първанов. По неговия йезуитски начин той казва, че централата може да стане с 1 млрд. по-евтина, аз съм го постигнал вече това", заяви премиерът.

На въпрос много ли се подслушва, Борисов отговори: "Не. Министър Петканов в това отношение беше изключително стриктен и всяко искане за подслушване лично му го докладвах и той преценяваше".

За кризата в културата, премиерът заяви, че "в момента изцеждаме и даваме и допълнителни пари и по средата на годината сигурно ще им дадем още". "Кинодейците са излъгани като са им казали: излезте на пазара, а ние всяка година ще ви даваме "х" милиона като дотация едва ли не. Проблемът там ще го решим. Те са сбъркали правилата, по които работят. Направили сме работна група със заместник-министър Митко Тодоров, до четвъртък трябва да ми дадат план, по който ще работят догодина", каза още Бойко Борисов. Премиерът заяви, че мнозинството от министрите вече работят изключително добре.

Запитан за Тодор Живков, премиерът отбеляза, че за един починал човек се говори или хубаво или нищо. "20 години приватизираме това, което е построено от предишния режим, за първи път се правят такива грандиозни строежи сега при нашето правителство. При предишните правителства имаше разбойническа приватизация. Това съм казал. Иначе за целия режим на Тодор Живков е отрицателна оценката ми. Те са убили дядо ми", каза още премиерът Борисов.

Във връзка с Алексей Петров, Борисов коментира, че кой каквото си е надробил това си сърба. "С него съм бил повече, отколкото съм си говорел. Винаги съм имал високо мнение за неговите качества. Това, което службите внесоха в съда е страна, която никога не съм вярвал, че може да притежава и разочарованието ми е голямо за това, което прочетох за него", заяви още Борисов.

Помолен да каже по нещо добро за някои политици, Борисов коментира за Сергей Станишев, че доброто, което той е направил, е ролята му за влизането на България в ЕС. "Открихме заедно южната дъга на София", каза Борисов.

За Симеон Сакскобургготски, Борисов изтъкна присъединяването ни към НАТО и ЕС. "При царя имаше спокойствие и до голяма степен култура в политическите отношения", подчерта премиерът.

"За господин Костов мога да кажа, че измъкна България от кризата, в която я заварихме от времето на Жан Виденов", каза още Бойко Борисов.


Цветан Цветанов даде обяснения за СРС-та. "Нормално е за разследване на престъпление, което в Наказателния кодекс е с наказание над 5 години затвор, да се използват специални разузнавателни средства", каза той.

Вътрешният министър коментира и горнооряховския случай: имало физическа невъзможност бащата на починалото бебе да е направил бебето преди 5 месеца, както твърдят лекарите. "Действително този плод е бил на 6 месеца, това е и от ДНК-то, взето от бащата, майката и бебето, и се вижда, че няма как да бъде на 5 месеца", каза Цветанов. Всичко, направено като проверка, е било под наблюдението на прокурор и не е имало събличане на лекари, увери той.

Цветанов смята, че българският съд е променил решението си по делото "Борилски" не заради вътрешната си убеденост, а заради изказване на бившия вече френски посланик у нас Етиен дьо Понсен. "След едно изказване на френския посланик Върховният касационен съд, не от вътрешна убеденост, а от това, че във Франция можеше да започне паралелен процес за убийството на Борилски и тези двама убийци да бъдат съдени във Франция, върна делото на първа инстанция.

"Представяте ли си как щеше да изглежда страната ни, ако във Франция тези хора получеха по 18 или 19 години осъдителни присъди? А тук ги пуснаха на първа и втора инстанция. След като върнаха делото, на първа и втора инстанция им дадоха по 18 години осъдителни присъди", припомни министърът. http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Бойко: На колегата Цветанов ще му приляга този пост (президентския) | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Бойко: На колегата Цветанов ще му приляга този пост (президентския)
Автор: Anonymous да 2010-12-18 @ 16:12 EET

Цветанов и президент????? Дрън-дрън,на куково лято.

Бойко: На колегата Цветанов ще му приляга този пост (президентския)
Автор: Anonymous да 2010-12-18 @ 16:32 EET

Правилно! Такъв премиер ни трябва - физкултурник!


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди