изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:06 EEST
Куба пак ни прати нашата Тересита    
Новини Кой не знае Тересита, кой не е чувал за нея? Това със сигурност може да се каже за Тересита Капоте Камачо, новата стара посланичка на Куба у нас. Отскоро тя за четвърти път дойде на работа в България, където досега е прекарала общо 17 години от живота си. "А ако броим командировките ми до страната ви като дипломат, със сигурност се събира поне още една година", добавя шеговито дипломатката.

Тя вече е извънреден и пълномощен посланик на Република Куба. Предишният й мандат у нас бе от 1994 до 2001 г., но тогава рангът на Тересита бе временно управляващ. Сега България и Куба издигнаха дипломатическите си отношения на равнище посланици.

Госпожа Капоте вече половин век е неразривно свързана с нашата страна и с пълно основание има правото да я смята за своя втора родина.

За първи път Тересита идва у нас още през 1961 г. Тя пристига да учи черна металургия в техникума към пернишкия завод "Ленин". Тогава е едва 18-годишна.

През 1963 г. се връща в Куба. Лабораториите за силикатни анализи на острова, в които тя трябва да работи, все още се строят.

Шансът й отново се усмихва - става преводачка в българското посолство в Хавана. Така връзката с България и с българския език не се прекъсва. За две години се раждат двете й деца, наполовина българчета.

През 1966 г. пак идва в България. Тересита започва да работи в кубинското посолство в София като секретарка и преводачка.

Четири години по-късно се връща в родината си, но само със своята дъщеря Росио, която нарича на български Росица. Синът Асен, на когото всички викат Ачо, остава у нас. Днес той има двама синове и Тересита се чувства изключително щастлива и горда баба.

В Куба Тересита Капоте завършва Института за външнополитически отношения и се посвещава на дипломатическа кариера. Работи в отдела за балкански страни на външното министерство в Хавана. Преводачка е по време на първото посещение на Тодор Живков в Куба, а по късно и на Фидел Кастро при ответната му визита през 1972 г.

През 1986 г. Тересита идва за трети път у нас, като това е вторият й дипломатически пост. Тогава тя е последователно втори и първи секретар в кубинското посолство в София. В това си качество става очевидец на промените у нас.

За съжаление те оказват известно негативно въздействие на връзките между София и Хавана. Прекратена е обмяната на студенти между двете страни, а също така значително спада и търговският стокообмен. "Въпреки случилото се в Куба всички помнят и обичат българите, работили с хиляди на острова. Получи се една магия между нас. Ние много си приличаме като народи, може би и защото историята ни е много сходна. Много сме скромни, не сме надменнни, в същото време сме много емоционални. Вие обичате да пеете, ние - да танцуваме. Затова любовта ни е взаимна", обича да казва Тересита.

През 1994 г. г-жа Капоте отново пристига в София, вече като временно управляващ посолството. Съпругът й, кубинецът Берман Алеман, също е дипломат и работи в мисията на Куба в София. Мандатът й приключва през 2001 г. и тя се прибира в Хавана, а по-късно е посланик на страната си в Казахстан.

Ето сега "нашата Тересита", както я наричат стотици нейни познати българи, е отново във втората си родина. Но вече е посланик. И отново е на работа заедно с кубинския си съпруг. "Радвам се, че равнището на отношенията ни бе издигнато на подобаващото за тях ниво, каквото бе едно време. Нo когато си заминах преди девет години, не можех да си представя, че ще се върна в Бьлгария. Най-малко четири години ще съм отново тук", сподели пред "24 часа" дипломатката тези дни.

Когато преди девет години тя отпътува за родината си, на прощалния прием имаше не само многобройни прегръдки и целувки, но дори звучаха посветени на нея стихове.

Безброй българи я приемат просто като близък или приятел. Те с нетърпение очакват знаменитите купони, организирани от "нашата Тересита" при предишния й престой в София. Те минаваха в изключително весела атмосфера. Почти неизменно бе присъствието на тях на певицата Йорданка Христова, която е неразривно свързана с Куба.

Самата Тересита неуморно твърди, че нищо не може да повлияе на българо-кубинските връзки. Различните пътища на политическо и икономическо развитие след 1989 г. не можаха да разрушат връзките, изградени от два братски народа, които се уважават взаимно и се възхищават един на друг, смята новата стара посланичка.

"Това, което няма да спра да правя, е да се боря срещу манипулираната медийна кампания, която се опитва да изопачи действителността на извършващите се процеси в Куба, и да се противопоставям на икономическата, търговската и финансовата блокада на САЩ срещу моята родина, смятана почти в целия свят за несправедлива", зарича се Тересита Капоте. "Неслучайно Европейският съюз, част от който вече е и България, гласува срещу тази блокада, считана от Куба за безпрецедентен геноцид в историята", допълва тя.

Tази пролет София бе домакин на поредната Международна среща за солидарност с народа на Куба. Скоро ще се проведат редица мероприятия,посветени на 50-ата годишнина от установяването на българо-кубинските отношения. "Трябва да се изтъкне решимостта на двете страни да дадат нов импулс на тези отношения в сферата на общите интереси. Обещавам, че като посланик на Куба ще посветя всичките си усилия във всеки миг от престоя ми в България", уверява Тересита. (24часа) http://www.24chasa.bg/

 


Сходни връзки

Куба пак ни прати нашата Тересита | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди