изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:52 EEST
Лукашенко ще е за четвърти мандат президент на Беларус    
По света Президентски избори в Беларус бяха признати за валидни, след като избирателната активност надхвърли 50 на сто, съобщи председателката на ЦИК Лидия Ермошина.  Близо седемте милиона беларуски гласоподаватели избират между рекодните 10 кандидати за висшия пост. Сред основните кандидати на опозицията са беларуският поет Владимир Некляев, политическият дисидент Николай Статкевич и бившият заместник-външен министър Андрей Санников, предаде БНР.

Според предварителните данни от т.нар. "екзит пол" Александър Лукашенко ще събере 72% от гласовете. Основният  му опонент Андрей Санников събира едва 6 на сто от вота. Социологическото проучване обаче беше оповестено цели седем часа пради края на изборния ден, който трябва да приключи в 20:00 часа българско време.

След като упражни правото си на глас действащият държавен глава Александър Лукашенко обеща "отлични" отношения между Беларус и Русия и "най-малкото добри" със САЩ. Той каза, че е готов и за сътрудничество с ЕС и нарече Грузия "приятелска република". Лукашенко опроверга твърдения, поместени на сайта "Уикилийкс", според които личното му богатство достига 9 милиарда долара.

По-рано днес сайтът оповести и изявления на Лукашенко срещу Русия. Според "Уикилийкс" президентът на Беларус Александър Лукашенко твърдял, че Русия е предизвикала войната с Грузия и се оплаквал, че го натискат да признае независимостта на Абхазия и на Южна Осетия в замяна на доставки на евтин руски газ. Част от документите публикува сп. "Руски репортер", съобщи БГНЕС.

Антируските изказвания на Лукашенко се съдържали в материалите за неговите преговори с министъра на външните работи на Естония Урмас Пает. През голяма част от продължилия час и половина разговор през октомври 2009 г. беларуският президент се оплаквал от Русия. Лукашенко засегнал освен войната в Южна Осетия и строителството на газопровода Северен поток. Той се надявал Финландия, Швеция и Дания да не одобрят проекта. Като алтернатива Лукашенко предлагал втора линия на газопровода Ямал-Европа през територията на Беларус. Според него така проектът щял да излезе десет пъти по-евтино от Северен поток.

Сред материалите, до които се е добрал "Уикиликс", е и отчет за посещението на Лукашенко във Вилнюс, по време на което той разказал на литовския външен министър Вигаудас Ушацкас за отношението си към президента и премиера на Русия. По негово мнение Дмитрий Медведев набира политическа тежест и по влияние може да се сравнява с Владимир Путин. В близките години щяло да стане ясно "кой ще е истинският бос" в Русия. Лукашенко не бил доволен и от отношението на Европейския съюз, който не му оказал никаква помощ в отговор на непризнаването на Южна Осетия и Абхазия. В материалите, качени на сайта, се съдържат изказвания на Лукашенко по адрес на беларуската опозиция. Според него противниците му не представляват заплаха и никога няма да могат да се обединят. Освен това някои от опозиционерите преди това били негови съюзници, с които по думите му си е "пил водката и развратничел". http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Лукашенко ще е за четвърти мандат президент на Беларус | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди