изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:49 EEST
Депутатите одобриха специализираните съдилища    
ПарламентМнозинството в парламента одобри създаването на спорните специализирани съдилища с промени на второ четене в Закона за съдебната власт. В нормативния акт наред с другите съдилища бяха записани и специализиран наказателен съд, както и апелативен специализиран съд. Те ще гледат дела срещу организираната престъпност, отвличания, трафик на хора и пране на пари.

Преди второ четене отпадна възможността да се гледат дела срещу хора с имунитет. Това бе едно от най-спорните предложения на управляващите, срещу които възразиха опозицията, експерти и магистрати. Опасенията бяха, че така се създава извънреден трибунал, който ще заседава срещу противници на властта, съобщи "Всеки ден".

Парламентът реши специализираният наказателен съд и апелативният специализиран наказателен съд да са със седалище в София. Уреден беше начинът на командироване на магистрати в двете спецсъдилища, предаде БТА.

По 100 дела на година ще гледа новият специализиран съд, това е само един процент от всички дела, разглеждани от съдебната система, каза депутатът от "Коалиция за България" Любен Корнезов при обсъждането на текстовете. „Правите груба грешка със създаването на този специализиран съд и много скоро ще се уверите в това”. Той цитира мнение на словашки съдия, който казва, че спецсъдът е полицейски съд за мързеливци и попита защо ние трябва да допускаме грешки, които са преодолени от други държави", заяви още той, цитиран от "Фокус".

Бившият вътрешен министър Румен Петков пък заяви, че причина за въвеждането на спецсъдилищата са многократните провали на гръмко афишираните полицейски операции.
„Не е това начинът да се гарантира уюта на една провалила се и проваляща се политика в борбата с организираната престъпност”, коментира той.

Предстои депутатите да приемат текстове, свързани със създаването на специализираните прокуратури, както и да запишат компетенциите на тези институции. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Депутатите одобриха специализираните съдилища | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди