изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:39 EET
Софиянски: Аз - кандидат за кмет на София? Ще мисля    
Интервюта Със Стефан СОФИЯНСКИ, бивш служебен премиер, разговаря Валерия Велева


- Г-н Софиянски, преди да дойда тук, колегите ме попитаха дали съм се обадила на един от собствениците ни - на Любомир Павлов, за това интервю. Интересно е, че когато ви поканих, и вие ме попитахте същото. Има ли основание за този въпрос?

- Това бе в рамките на шегата. Хубаво е, че “Труд” и “24 часа” имат български собственици. Специално Любомир Павлов пък има дългогодишни интереси и доказани резултати в работата с медиите. Но ако някой мисли, че Стефан Софиянски има нещо общо с тази сделка - греши. Познавам се с вашите нови собственици, уважавам вашите вестници, но нямам нищо общо със сделката.

- През цялата година вие бяхте много критичен към кабинета. Давахте им съвети. Чуха ли ви?

- Единственото, което още в началото им казах и което до известна степен се осъществява, това е работата по инфраструктурата - магистралите и метрото. Но тя е недостатъчна, за да се постигнат необходимите резултати за съживяване на икономиката. Сериозно е забавянето на пречиствателните станции, за което очакваме и санкции от ЕК, бави се усвояването на еврофондовете. Борисов обеща още като кмет за 1-2 години да построи завод за отпадъци. Боклукът на София продължава да се депонира на сметището, което аз съм направил и заради което се оттеглих. Това изоставане тежи на българската икономика.

- Но премиерът си е поставил една цел - да го запомним с магистрали, метро и спортна зала. Какво лошо има в това?

- Тук е грешката на премиера. Човекът няма достатъчно опит и познание, лошото е, че екипът му не го съветва. Да, ще се строят магистрали. И аз се радвам, че мен ме помнят със строителството и пускането на метрото, обаче това не ми пречеше да направя така, че безработицата в София да падне от 8,5 на 3,5%.

Когато инвестираш в инфраструктурата и работиш с 5-6 фирми, ти съсредоточаваш ресурса на едно място и не постигаш желания ефект за по-силно влияние върху развитието на икономиката. Още от януари ние искаме оставката на вицепремиера Дянков, защото бюджет 2010 не водеше до паралелно стимулиране на средния и дребния бизнес и задържаше потреблението. И сега България, освен че е на последно място в ЕС и не можа да скъси дистанцията с останалите страни членки, изостава и от редица кандидат-членки като Хърватия, Турция. През цялата година икономическият екип на правителството, в който освен Дянков включвам и Костов, води грешна политика. Нейните лоши резултати ги виждаме днес, както и изводът, че Дянков не знае, а Костов вече не може и затова ние сме на този икономически хал. Борисов критикуваше Станишев, но в момента се работи по-лошо и от Станишево време.

- Е, чак такова сравнение май е пресилено, като си спомня как атакувахте тройната коалиция!

- Давам ви пример - програма “Конкурентоспособност”, която е направена, за да може да се изравни българската икономика по конкурентоспособност с европейската, не е заработила. Обещанието беше за януари м.г., а като гледам, няма да има шанс и догодина. Една година българският бизнес пропуска над милиард и половина! Програма “Джереми”, която осигурява европейски пари за гаранция за малък и среден бизнес, също не е проработила. Ние само се проверяваме и нищо не усвояваме. А кой ще провери тези, които ни вкарват в тази тежка икономическа криза?

- Костов твърди, че е на крачка да стане опозиция на правителството. Коя ще бъде крачката?

- Не мога да кажа, а и не искам да се бъркам в морала на други хора. Но когато подкрепиш три пъти фаталния за страната ни бюджет 2010 - не виждам какъв морал имаш да се разграничаваш от икономическата обстановка в страната. Крачката вероятно ще бъде пак по техните агентурни истории.

- Тези агентурни истории тресат правителството. Костов настоява всички със съпричастност към ДС - вън от властта.

- Не трябва да придаваме особена тежест на атаките на Костов, но ще кажа нещо специално. Не мога да разбера защо е тази параноя. И за какво? В момента премиерът Борисов демонстрира страх. Отстраняването на Божидар Димитров е признак на чист страх.

- Защо?

- Още когато си го избрал този човек, ти си знаел, че е агент. И след като си доволен от неговата работа, не можеш да се страхуваш да застанеш сега зад него и да кажеш: аз назначих този човек 20 години след прехода, защото той работи. Друг е въпросът за моето отношение - аз не одобрявам Божидар Димитров, с него винаги сме имали огромни принципни разлики и в общината, и като политици. Аз никога нямаше да го назнача. Но Бойко е близък с него и знаеше какъв е.

Аз съм знаел всичко за моите министри - и за Хараламби Анчев (на правосъдието), при който тази история беше недоразумение, и за Стоян Сталев (на МВнР). Но това не им пречи да дадат своя принос в обществения живот и аз застанах зад тях.

- Да, но ние натискаме Борисов и го обвиняваме, че ако не махне своите, то проявява двоен стандарт, искайки от Първанов да отзове посланиците!

- Тук няма нищо страшно от “двойния” стандарт. Когато нямаш сила да застанеш срещу общественото мнение по един принципен въпрос, значи си страхлив. Ако те са работили добре - не можем да ги съдим за това, което са правили през 80-те години. Казвам го със самочувствието на човек, който никога не е имал допир с тези служби. Затова съм силен и мога да им простя и да продължа напред. Има един аршин, по който трябва да мерим 20 години след прехода - професионалните качества на всеки. И тук трябва да погледнем собствената си вина.

- Вината на десницата?

- Да. Кой попречи ние да не разкрием досиетата? Отговорността носи бившият министър-председател Костов. Ние имахме и парламентарната, и президентската, и изпълнителната власт. И въпреки това да не разкриеш досиетата, значи имаш користни цели. И сега да громиш “двойния аршин” е недопустимо. Трябва да се учим от грешките си, да си ги признаем. И да оставим Борисов спокойно да прецени качествата на хората.

- Социолозите предричат тежка година за ГЕРБ, ако продължи със скандали. Какво трябва да направи спешно премиерът?

- Този съвет съм го дал още миналата година, когато казах, че правителството трябва за изготви стабилизационна програма. Пропуснахме това през 2009-а и 2010-а.

Сега трябва да го направим за периода 2011-2013. Глупостите като противопоставяне парите за метрото срещу пенсионерите и замразяване на доходите трябва да бъдат забравени. Трябват финансисти и икономисти, които да отстояват националните интереси пред МВФ и ЕС. Необходимо е да се покажат източниците на този стабилизационен пакет. Те могат да бъдат заемни средства, част от резерва, може би част от европейските фондове да се сложат на специален режим, да се поеме отговорността от държавата за по-бързото им усвояване. Ако не се увлечем по икономическа стабилизация, обществото ще мисли за алтернатива.

- Имате предвид политическа структура?

- Хората първо започват да оттеглят подкрепата си за управлението, както се оттеглиха от царя, от Станишев. Сега започват да се оттеглят от ГЕРБ. После ще се огледат за нещо ново. Тази алтернатива трябва да бъде ядро от хора с опит, придобит в различни структури - наши и европейски, които да потърсят път за излизане на страната от това състояние. След Нова година ние, свободните демократи, започваме работа за нов десен алианс.

- Това май ще е огледален образ на АБВ-то на Първанов вляво?

- Няма нищо лошо в това. Формации като тройната коалиция, като НДСВ, които размиха политическото пространство,не доведоха до нищо добро. В политически план царят има една заслуга - разби СДС. Бойко има друга заслуга - разби БСП. След царя дойде Бойко. А кой ще е след Бойко? Днес ни управляват бивши партийни членове или децата им - тези които не можаха да направят сериозни стъпки в началото на прехода.

- Но Костов и Мартин Димитров отхвърлят предложението за десен алианс.

- Те са си при Бойко, с всичкото им кокетничене. Ние разчитаме на хората, които през тези 20 години са доказали възможностите си за промяна на страната.

- И лявото, и дясното са така разпокъсани, че едва ли ще успеете до изборите да съберете парчетата.

- Ако Борисов не предизвика предсрочни парламентарни избори, виждайки, че не може да се справи с управлението и за да изпревари формирането на традиционните ляво и дясно, следващите избори ще са чак през 2013-а. Дотогава има време.

- Президентските избори могат ли да бъдат катализатор на тези процеси?

- Всичко зависи от това дали Борисов ще има смелостта да се кандидатира за президент. Ако до март ние не сме готови да излъчим кандидатура, която да започне да набира скорост, то изборите за десницата са загубени - ДСБ и СДС ще подкрепят Борисов. Но това не е толкова фатално. Далеч по-важни са местните избори.

- Ще играете ли за София?

- Като свободни демократи ще играем за големите градове. За София - минава през моето решение дали ще се кандидатирам или не!

- Вие отново кандидат-кмет на София?

- Въпрос на моето лично решение!

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Софиянски: Аз - кандидат за кмет на София? Ще мисля | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди