изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:44 EEST
Спор между правосъдния министър и ГЕРБ блокира промените в съдебната власт    
ПарламентСериозните спорове по съдебната реформа между правосъдния министър Маргарита Попова и депутати от ГЕРБ в правната комисия днес си проличаха ясно и в пленарната зала. Заради тях дори се отложи разглеждането на ключовите промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и НПК. Още по време на разглеждането на измененията в правната комисия депутатите бяха отхвърлили не малка част от идеите на Попова за промени при атестирането на магистратите и израстването им в системата.

Снощи при разглеждането на законопроекта за промени в ЗСВ на второ четене правосъдният министър възрази срещу отпадането на част от вижданията й. Тя заяви, че така депутатите променят цялостната й концепция за реформа в съдебната власт. Попова беше подкрепена от председателя на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) и така някои от идеите й, макар и отхвърлени в комисия, бяха приети от парламента.

Тази сутрин депутатите продължиха обсъждането на промените в Закона за съдебната власт, но по време на дискусията зам.-председателят на НС Анастас Анастасов от ГЕРБ заяви, че с част от одобрените вчера текстове на практика се променя концепцията и законопроектът не може да бъде разглеждан по-нататък. Анастасов беше сред народните представители от мнозинството, преработили проекта на Попова. Той предложи отлагане на дискусията, както по ЗСВ, така и по НПК, който е свързан с него, и пленарната зала почти единодушно одобри искането му.

За момента няма яснота кога депутатите ще продължат работата си по тези ключови закони, които парламентът си постави за цел да приеме преди Нова година. Възможно е това да стане още в сряда. Депутатите си гласуваха ваканцията им да започне от четвъртък.

 


Сходни връзки

Спор между правосъдния министър и ГЕРБ блокира промените в съдебната власт | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди