изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 01:50 EEST
180 учени са напуснали БАН за месец и половина    
НовиниСофия /КРОСС/ 180 учени са напуснали БАН за месец и половина. Това съобщи главният научен секретар на БАН проф. Стефан Хаджитодоров, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. По думите му, средната заплата на учените в Академията е между 200-300 лв. Той заяви, че в момента в БАН има 300 свободни места, които са предвидени за млади учени.

Бюджетът за следващата година на БАН е в размер на 59 млн. лв. „Трябва да се движим в една абсолютно рестриктивна обстановка и да преразпределяме нещо, което априори ни е ясно, че за нищо няма да стигне", обясни научният секретар на БАН. По думите му, най-тежко е положението в институтите, които обслужват държавните нужди, за които освен пари за заплати, трябват и средства за поддръжка на апаратурата.

Директорът на Института по астрономия поиска да бъдат отпуснати за института 150 хил. лв. за издръжката на Националната астрономическа обсерватория. По думите му, в предложената субсидия „няма нито стотинка за обсерваторията". Той обясни, че ако стане факт предложения бюджет за Института по астрономия, има две възможности -ръководството да обяви фалит или да се оптимизира състава и да се намали заплащането.
Акад. Добрев запита ръководството на БАН защо няма специални средства за всички институти, а само за някои от тях.
Акад. Никола Съботинов му отговори, че всички институти на БАН са значими за българската държава, но има институти, които подават информация на държавата ежечасно. По думите му, тези институти са Метеорологичния и Геофизическия институти. По думите му, това е причината те да получават по-големи средства. „Може би е добре да има и за другите институти, но при едно по-добро финансиране", каза Съботинов. Той обясни, че институтите, които обслужват държавата с информация за радиацията, химическите замърсявания и компютърната вирусология, също са важни, „но има някои, без които държавата ще замре". „Затова в тази критична ситуация се дава предимство на тези институти, отделно и държавата се опитва да им помогне", каза Съботинов. По думите му, бюджетът за БАН е намален с 30%, което се отразява и на отделните институти. „За съжаление, това е една политика, насочена срещу БАН, това е едно финансово задушаване на Академията. Трябва да намерим начин да продължим да работим. Както се казваше „Ако някой разбие Академията, то това ще стане отвътре". Това не трябва да стане", каза акад. Съботинов.
Възникна въпросът защо трябва да се изплащат парите на академиците в пенсия от субсидията на БАН. Акад. Съботинов отговори, че тези пари се дават от държавата. Ако се приключи с тази дейност и нейното изплащане от бюджета на БАН, тези пари ще се изтеглят от Академията.
Акад. Александър Петров от Института по физика на твърдото тяло след посещение в Индия заяви, че там няма криза и науката се финансира ритмично. „Трябва да отидат в тъмна Индия, за да им обяснят", каза Петров по повод на това как трябва да работи БАН. По думите му, правителството е обявило война на Академията, затова той призова присъстващите на заседанието да не спират с протестите и заяви, че те трябва да са главно за финансиране.

 


Сходни връзки

180 учени са напуснали БАН за месец и половина | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди