изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:24 EEST
ЦИФРОВАТА СИМВОЛИКА В ПРАВОСЛАВИЕТО    
Коледа Числото е основен принцип, върху който се гради целият обективен свят, то е началото на всичко и съдържа в себе си скрита хармония. Числата имат и символични свойства, те могат да бъдат тълкувани, за да се открие скритият им смисъл.  България приема числените стойности от Византия в един избистрен вид.

НУЛАТА се изобразява с празен кръг и затова символизира както нищото на смъртта, така и абсолютния живот вътре в кръга. Когато е във формата на елипса, символизира възход и падение.
ЕДИНИЦАТА е извечното единство, началото, Създателят, сбор от всички възможности, център, неделимото, зародиш, изолация, уединение, подем и въздигане, а така също принципът, който позволява на качеството да се развие и по този начин довежда до множественост. Тя е символ на Бог - Отец, Божествената същност, неповторимост и цялостност.
ДВОЙКАТА символизира двойственост, редуване, различие, конфликт, зависимост, статичност, равновесие, стабилност, единство и сътрудничество, отражение, противоположни полюси, двойствената природа на човека, влечението.
ТРОЙКАТА е символ на творческа сила, израстване, движение, тя е човекът, състоящ се от тяло, душа, дух; раждане, живот, смърт ; начало, среда, край; минало, настояще, бъдеще.
В християнството е Светата Троица, единението на тялото и душата в човека и в църквата. Влъхвите поднасят на Младенеца Христос три дара - злато, ладан и смирна; Бог, цар, жертва; три са фигурите на Преображението; три са изкушенията на Иисус Христос в пустинята; три пъти се отрича апостол Петър от Христос; три са кръстовете на Голгота; три са дните на Христовата смърт до явяването му след смъртта; три са Мариите в Новия завет, три са и християнските добродетели - вяра, надежда и любов, при кръщението кръщаваният се потапя трикратно в чиста осветена вода.
ЧЕТИРИ се свързва с първата триизмерна фигура - квадратът,  като синтетичен, за разлика от кръга, който е динамичен. Цялост, пълнота, завършеност. Четири са посоките на света, четири са годишните времена, четири са ветровете, четири са страните на квадрата.
ПЕТИЦАТА, петоъгълникът, носи в себе си символиката на съвършенството и силата на кръга. В християнството петицата обрисува човека след неговото грехопадение. Пет са сетивата, пет са основните точки на кръста; пет са раните върху тялото на разпнатия Христос; с пет хляба Той е нахранил пет хиляди души.
ШЕСТИЦАТА е равновесие, хармония, числото на съвършенството; еврейската звезда, или печатът на Соломон. Триъгълникът с върха нагоре символизира мъжкото начало, огъня, божественото, триъгълникът с върха надолу символизира женското начало.
СЕДМИЦАТА е завършеност, цялост. Седем играе голяма роля в лечебната магия, затова го срещаме често в апокрифните молитви. Седем са тайнствата в християнството, седем са даровете на Св. Дух - четири основни добродетели - мъдрост, умереност, справедливост и три богословски добродетели - вяра, надежда и любов; има седем смъртни гряха, седем са пропъдените от Христос демони; седем дни на пост и молитва; седем защитници на християнството и т.н .
ОСМИЦАТА в духовен план представлява целта на посветения, който вече е преминал през седемте небеса, число на възвърнатия Рай, Възкресението, блаженството; след седем дни на пост и молитва, осмият е на изобилието, обновлението. В християнството купелът за кръщение обикновено има формата на осмоъгълник .
ДЕВЯТКАТА е божествено и ангелско число. Девет са ангелските чинове - три йерархии: висша, средна и нисша, всяка с по три чина. Това е числото на кръга, който се дели на деветдесет и на триста и шейсет градуса. Негов символ са двата вписани един в друг триъгълника, които символизират мъжко и женско начало. В християнството девет са кръговете на Ада.
ДЕСЯТКАТА е космическо число. Съдържа в себе си всички числа и всички възможности. Представлява коренът или повратната точка при всяко броене. Десет е числото на съвършенството. Десет са Божиите заповеди. В Соломоновия храм имало десет блюда, десет трапези, десет свещника. Херувимите са били високи десет лакти.
ЕДИНАДЕСЕТ е числото на греха, прегрешението, гибелта. Тъй като десет е законът, свещеното число, то единадесет е вече надхвърляне, надминаване.
ДВАНАДЕСЕТ се среща изключително често в книгите на Библията. В Стария завет дванадесет са звездите, отъждествявани от дванадесетте колена на Израил, дванадесет са дните на Коледните празници. Дванадесет става числото символ на Църквата, на новото църковно начало, а също и на праведниците.
ТРИНАДЕСЕТ се смята за нещастно число, число на неверие и предателство. На Тайната вечеря на масата седят Иисус и 12 апостоли.
ТРИДЕСЕТ И ТРИ е числото на Иисус Христос и Християнството, Христовата възраст.
ЧЕТИРИДЕСЕТ символизира послушничество, изпитание, смърт. В Светото Писание е число на пост, молитва, разкаяние, надежда за очистване от греховете. Четиридесет дни Христос останал в пустинята, изкушаван от сатаната; от Великден до Възнесение Господне са четиридесет дни. Според традицията, 40 дни след смъртта на човека душата му напуска земята и близките му правят помен.
ПЕТДЕСЕТ символизира радост, освобождение, вечен живот. Петдесетница.
СЕДЕМДЕСЕТ е число на целостта и съвършенството. Свързва се с установения от Бог ред в света. Господ Иисус Христос повикал седемдесет апостоли. Седемдесетте потомци на Ной населяват света, Юдея преживява 70 години в изгнание.
ТРИСТА - чисто съвършенство. Свети Климент Охридски избира триста най-добри ученици за свои помощници.
ШЕСТОТИН ШЕСТДЕСЕТ И ШЕСТ е "числото на звяра". Това е соларно число, основно в сакралната геометрия. В Откровението отразява хаоса и се отъждествява с римските императори.
ОСЕМСТОТИН ОСЕМДЕСЕТ И ОСЕМ е свещено число, което се противопоставя на 666 - числото на звяра. Това е числото на Иисус. НДТ/margaritta.dir.bg
 


Сходни връзки

ЦИФРОВАТА СИМВОЛИКА В ПРАВОСЛАВИЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди