изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:02 EEST
Париж: Може да ни връхлети вихрушка от България    
Новини В обширно интервю за в. "Фигаро" френският министър по европейските въпроси Лоран Вокиез представя мотивите на Париж и Берлин да се обявят срещу скорошното приемане на България и Румъния в Шенген. "България и Румъния имат призванието да влязат в крайна сметка в Шенгенското пространство. Те положиха значителни усилия, но трябва ли поради политически причини да се ускорява принудително ходът на нещата?", пита френският министър в интервюто, цитирано от БТА.

Той припомня, че влизането на двете балкански държави означава, че техните граници стават и границите на останалите страни от тази зона, в частност Франция. Това поражда два проблема, които трябва да станат предмет на истински европейски дебат, смята Вокиез. Първият е овладяването на потока от мигранти, като се има предвид, че 75% от незаконната имиграция в Европа преминава именно през тази югоизточна част на ЕС, подчертава министърът.
Според него другият важен въпрос засяга организираната престъпност, в частност трафика на оръжие и наркотици.

Вокиез отчита, че България и Румъния са добре оборудвани в областта на граничния контрол и че са подобрили методите за извършване на този контрол.
"Но дали това е достатъчно?", пита той и припомня, че в Румъния са били намалени с 40 на сто заплатите на служителите в митниците и граничната полиция.
"Това не е най-добрата гаранция, че тези хора няма да се поддадат на корупцията", отбелязва френският министър. Този пример поражда, според него и въпроса дали Букурещ и София са успели да изкоренят действително корупцията и престъпността. Той припомня, че доклад на ЕК (става дума вероятно за последния мониторингов доклад от юли - бел. ред.) посочва, че в тази насока в двете страни все още има слабости.

"Шенген функционира чрез една хиперповерителна база-данни. Какво ще стане, ако тя попадне в ръцете на организираната престъпност. Ако подобно нещо се случи, това ще бъде истински пробив в нашия механизъм на защита и за европейска сигурност", отбелязва Вокиез.

На въпрос кога според него двете страни ще бъдат готови да влязат в Шенген, той посочва, че това ще стане, когато дадат всички гаранции, парафирани и подпечатани, че България и Румъния са се справили с организираната престъпност и с корупцията и че техните граници ще бъдат добре пазени.
"Ако бъдат готови до 1 година, нас ни устройва. Ако бъдат готови едва след 3 години, тогава ще влязат в Шенген след 3 години", казва Вокиез.

Той подчертава, че е в интерес на София и на Букурещ да влязат в Шенген действително готови, защото иначе ще бъде накърнен техният имидж и доверието в тях. Вокиез предлага създаването на работна група, "колкото се може по-голяма, на европейско ниво, която да помогне на двете балкански държави".

Министърът отрича твърденията, че решението на Париж е един вид наказателна мярка спрямо Букурещ в резултат на спора между двете страни по ромския въпрос от това лято.

Той отбелязва, че реакциите на София и Букурещ срещу решението на Берлин и Париж не му се струват неуместни и казва, че ги разбира напълно.
"Това е много деликатен проблем за тези страни. Те разбраха, че вратата не е затворена пред тях, но че тя ще се отвори, едва когато ние ще бъдем сигурни, че няма да ни връхлети вихрушка", подчертава Вокиез.

Запитан дали решението във връзка с Шенген означава, че ЕС е прибързал с приемането на България и Румъния съюза през 2007 г., той отговаря: "Не, не мисля. Но за сметка на това настоящото решение подчертава факта, че отсега нататък всички допълнителни етапи трябва да се опират на солидни бази, на технически и обективни критерии. Трябва да престанем да напредваме с пълна пара. В миналото ние напредвахме по принуда бързо, макар не всички да бяха готови. Понякога, несъмнено, се съгласявахме на разширявания и заради политически мотиви. Такова е и дълбокото убеждение на президента на Републиката (Никола Саркози)".

Министърът заключава, че не се прави разширяване, само за да се достави удоволствие на някоя страна, а защото е действително готова. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Париж: Може да ни връхлети вихрушка от България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди