изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:03 EEST
КОЛЕДНИТЕ ПРЕСПАПИЕТА - ЕДНИ ОТ НАЙ-ТЪРСЕНИТЕ СУВЕНИРИ ЗА ПРАЗНИЦИТЕ    
КоледаКакво да подарим на любимия си роднина, приятел, колега?

Този въпрос не веднъж си е задавал всеки един от нас. Отговорът се крие в магазините за сувенири, където има стилни и изискани подаръци, които могат да донесат приятно настроение за всеки човек.
Проверка на НДТ установи, че и тази година сред най-търсените сувенири по магазините в Добрич е преспапието. Цената му е от 4.99 лева до 43 лева.
“Тази година преспапието е един от най-търсените подаръци в Добрич. Нашите сувенири са внос от Германия. Има музикални, въртящи се, преспапие върху бижутерки и тематични. Освен Дядо Коледа, джуджета и Снежанка в топките, пълни с вода тази година, има и зайци, тъй като идва годината на заека” - сподели продавачка в магазин в Добрич.
Точно в този момент клиентка влезе в търговския обект и си купи най-голямото преспапие, което да подари на 4-годишно дете.
Всяко едно преспапие е създадено така, че да разказва история и да съхранява любими спомени. Проучване сочи, че преспапието е най-търсеният сувенир в света и поради високата си колекционерска стойност. То е подходящ подарък за всички възрастови групи. Освен това е оригинален начин за популяризиране на българските традиции, култура и история у нас и по света.
Преспапиетата се появяват в Месопотамия (днешна Сирия и Ирак) през третото хил. пр.н.е. Има данни за изработка на преспапиета от 13 в. във Венеция. По време на Викторианството нараства интересът във Франция към писането на писма - като развлечение в свободното време. С това се появява и нуждата от тежест, която да предпазва листите от разпиляване от вятъра. Така във Франция за първи път се дава името на преспапието според предназначението му (фр. presse-papiers).
Изработката на преспапиета достига своите върхове във Франция през т. нар. класически период - 1845-1860 год. Освен там, преспапиета се произвеждат във Великобритания, Белгия и в САЩ. Разликата между производството на преспапиета в Европа и САЩ е, че докато в Европа преспапиетата са превърнати в индустрия, то в САЩ те биват произвеждани от любители - като хоби. Освен това, повечето производители на преспапиета в САЩ са емигранти и в стила на продуктите се наблюдава европейско влияние. До края на 19-и век ново поколение занаятчии започват да изработват преспапиета в САЩ и те налагат свой собствен стил.
 


Сходни връзки

КОЛЕДНИТЕ ПРЕСПАПИЕТА - ЕДНИ ОТ НАЙ-ТЪРСЕНИТЕ СУВЕНИРИ ЗА ПРАЗНИЦИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди