изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:06 EET
НПО ПИСА “МНОГО ДОБЪР 5” НА РАЙОННИЯ СЪД В ДОБРИЧ    
НовиниОбща оценка “Много добър 5” е поставила на Добричкия районен съд Националната мрежа на неправителствените организации за гражданско наблюдение на съда, стана ясно на пресконференция вчера на ръководителя на проекта Георги Милков и председателя на Районния съд Веселин Монов.

Проектът “Правосъдие близо до хората” се финансира от фондация “Америка за България”. Представеният вчера доклад е изготвен след тримесечни наблюдения на работата на съда. В него бе посочено, че обучени граждански активисти са наблюдавали по утвърдена методика работата на Районните съдилища в Добрич, Варна, Русе и Търговище по 131 съдебни дела – 47 наказателни и 84 граждански. В Добрич са проследени 10 наказателни и 20 граждански дела.
Наблюдаваните съдилища са получили оценка “Много добър 5” по прилагането на Гражданско-процесуалният кодекс и Закона за закрила на детето, а съдилищата в Добрич, Варна и Търговище – и при прилагането на Закона за съдебната власт. Относно нивото на достъп до правосъдие най-високи оценки са получили магистратите в Добрич и Търговище – “Много добър 5”. 
Основните изводи са, че се налагат промени както в законодателната рамка, така и в административните практики на съдилищата, за да се подобри както прилагането на законите, така и достъпът на гражданите до бързо и ефективно правораздаване и качествени административни услуги.
Припоръките са насочени към провосъдното министерство, Висшият съдебен съвет, народното събрание, държавните институции, свързани с прилагането  на закони, разпоредби, предмет на наблюдението, медиите и широка общественост.
За Добрич е отчетен известен напредък по 12 пункта за периода на наблюдение. Основно се констатира бързина и ефективност на съдебното производство. Съдиите информират страните за техните права и задължения. Прилагат се предпазливо нови закони, като Закон за закрила на детето /ЗЗД/ и Закон за защита от домашно насилие /ЗЗДН/. Въведена е система за случаен подбор на делата. Допускано е насрочване на няколко дела едновременно. Не са установени случаи на конфликт на интереси или неетично поведение на магистрати.
 


Сходни връзки

НПО ПИСА “МНОГО ДОБЪР 5” НА РАЙОННИЯ СЪД В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди