изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:58 EET
Бавно усвоявате европарите, предупреди Барозу    
Европейски съюзЕвропейската комисия критикува България за недостатъчната скорост при усвояването на средства по две оперативни програми -"Транспорт" (пътен и железопътен) и "Околна среда" (води). Това съобщи на пресконференция министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, предаде "Фокус". Критиката е лично от председателя на ЕК Жозе Барозу. На пресконференцията присъстваха министър-председателят Бойко Борисов и министрите Николай Младенов, Александър Цветков, Росен Плевнелиев и Нона Караджова.

Към 6% е усвояването на еврофондовете към момента, съобщи премиерът Бойко Борисов. Към момента разплатените средства наближават 10%, уточни Томислав Дончев.

По думите на Борисов - в писмото от Жозе Барозу, което е и до Румъния, личи разликата, която се прави между двете страни - критиките към северната ни съседка са били по-големи отколкото към страната ни.

В първата част на писмото се коментират забавянето по две оперативни програми. Във втората част се изразява подкрепа към правителството по усвояване на еврофондовете.

Министрите на околната среда и на транспорта Нона Караджова и Александър Цветков заявиха, че са предприети мерки по бележките на ЕК за секторите "Транспорт" и "Води", предаде БТА.
Караджова каза, че срещу 40 млн. лв. през октомври 2009-а, по Оперативна програма "Околна среда" вече са разплатени 240 млн. лв. В момента се оценяват и скоро ще бъдат одобрени проекти в сектор "Отпадъци" за над 300 млн. лева.
В сектор "Води" в момента се оценяват проекти за около 500 млн. евро и очакванията са следващата година сключените договори да са на стойност около 1 млрд. евро.
Важно е да не се допусне втори път да бъдат спрени проекти и разплащания, коментира министърът.

От 2003 г. до септември 2009 г. по програма ИСПА са разплатени 360 млн. лева, а от октомври досега - 308 млн. лева, каза още Караджова. Тя отбеляза, че се очаква удължаване на периода, в който могат да се извършват разплащания по 6 проекта, а още два проекта се договарят.
Към момента има 62% усвояемост по ИСПА в сектор "Околна среда" и с удължаването на периода за 6-те проекта, усвояването по програмата може да достигне до 80%, коментира министърът.
По думите й тази година по ИСПА и по ОП "Околна среда" са изпълнявани инфраструктурни проекти за над 450 млн. лева.

Александър Цветков съобщи, че от ЕК са отчели, че е недостатъчна скоростта на усвояване на евростредствата от Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Според европейската оценка около 10 на сто са реално започнатите работи по жп проектите. Става дума за 4 проекта, уточни министърът.

За линията "Пловдив - Свиленград" се очаква след Коледа да бъде обявен победителят за всеки от лотовете, а януари да се сключи договор и да започнат работите по него.
По проекта "Пловдив - Септември" търгът е в ход. Той ще приключи в началото на годината и ще се премине към усвояване на средствата. Проект "Димитровград - Свиленград" се финансира по ОП "Транспорт", има готови апликационни форми и предстои и да започне работа по него. По участъка от Свиленград до турската граница се работи и нещата са в график, отбеляза Цветков.

Писмото на Барозу ще бъде публикувано в сайта на Министерския съвет.

За усвояването на европарите преди дни премиерът Бойко Борисов се похвали,  че е получил от Европейската комисия апликационната форма за автомагистрала „Тракия” на стойност 250 млн. евро.
През октомври министър Дончев пък се похвали, че са осигурени 250 млн. евро за метрото от еврофондовете. http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Бавно усвоявате европарите, предупреди Барозу | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди