изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 11:37 EEST
А НИЕ КЪДЕ СМЕ, ЩОМ КАТО: САЩ въртял таен бизнес в страни от "черния списък"    
По светаПравителството на САЩ е издало през изминалото десетилетие близо 10 хил. специални разрешителни на американски компании, за да могат да заобиколят наложените санкции срещу Иран и други страни, смятани от Вашингтон за спонсори на тероризма, твърди в. "Ню Йорк таймс". Разрешителните били издавани от малко познат отдел във финансовото министерство съгласно закон, според който слескостопански и хуманитарни стоки са изключени от режима на ограничения.

Разпоредбите обаче били формулирани толкова широко, че сред въпросните стоки били включвани цигари, дъвки, сосове, добавки, фитнес уреди и др.

От тази разрешителни са се възползвали гиганти като "Крафт фудс", "Пепси" и някои от най-големите американски банки.

Благодарение на тях те са спечелили милиарди долари от бизнеса със страни в "черния списък".

Според "Ню Йорк таймс" на някои американски комании било разрешено да търгуват с ирански фирми, подозирани във връзки с терористи и в разпространение на оръжия. На института, трениращ иранските атлети за Олимпийските игри, например, били продавани спортни уреди за рехабилитация.

Според изданието стотици разрешения били издадени, тъй като служели на "американските външнополитически цели". С някои действително е така - като сделките с храна за облекчаване на глада сред населението в Северна Корея или за подобряване на интернет връзките в Иран.

Според изследването на вестника обаче при част от тях "външнополитическите изгоди" били съвсем неясни.

В един от слуаите, например, на американска компания е било разрешено да наддава при конкурс за строителството на газопровод, който би помогнал на Иран да продава газ на Европа - проекти, на каквито САЩ по принцип официално се противопоставят.

Финансовото министерство защити своите действия, като обаясни, че издаваните разрешителни са били в съответствие със закона и не са били изключения, правени по усмотрение на ведомството в нарушение на санкциите срещу Иран. http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

А НИЕ КЪДЕ СМЕ, ЩОМ КАТО: САЩ въртял таен бизнес в страни от "черния списък" | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
А НИЕ КЪДЕ СМЕ, ЩОМ КАТО: САЩ въртял таен бизнес в страни от "черния списък"
Автор: Anonymous да 2010-12-24 @ 14:02 EET
САЩ винаги са си гледали финансовите и бизнес интереси,дори когато "помагат" за смяната на тоталитарните режими  ,когато се "борят" да наложат демокрацията ;когато се борят срещу тероризма или срещу производството на дрога.Можем само да се поучим и да си гледаме нашите финансови и бизнес интереси,независимо какво ни поучават те или ЕС - интересите на България  и народа над всичко.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди