изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:04 EEST
Невзетият отпуск през 2010 г. ”изгаря”    
НовиниВсички неползвани дни платен годишен отпуск от 2010 г. нататък няма да могат да се вземат, а ще могат единствено да се заплащат при напускане на работа. Това става ясно от отговор на директора на дирекция "Трудово право и обществено осигуряване" в Министерството на труда и социалната политика Eмил Мирославов в сайта на ведомството в рубриката "Въпроси и отговори".

"Неползваните дни отпуск през календарната година, за която се отнасят, и които не са отложени по реда на чл. 176, ал. 1 и 2 от КТ (бел.ред поради важни производствени причини или когато служителят ползва друг вид отпуск или по негово искане със съгласието на работодателя), не могат да се ползват през следващите календарни години. Следователно, отпускът за 2010 г. следва да се ползва през 2010 г., освен ако ползването му е отложено по причините, предвидени в закона", пише Емил Мирославов.

Така единственото, което може да се запази за бъдещо ползване, са дните, останали заради ползване през годината на друг отпуск - за трудоустрояване, майчинство или отглеждане на дете от 1 до 2 г. Ако по друга причина на хората са им останали неползвани почивки, те могат само да получат обезщетение за тях при прекратяване на трудовите правоотношения, и то ако дните не са погасени по давност.

Експерти по трудово право смятат, че подобно становище противоречи на всички международни конвенции и директиви, по които България е страна, пише в. "Сега". То на практика създава възможност само за финансово обезпечение на отпуск, но не и за ползването му. А международното законодателство забранява отпуските да се заменят с финансови обезщетения. "Подобно становище наистина е скандално и ще го обсъдим в нашата парламентарна група, за да видим как да реагираме", коментира бившият социален министър и депутат от БСП Емилия Масларова.

От социалното министерство се оправдават, че след промените в Кодекса на труда от 30 юли 2010 г. било достатъчно категорично регламентирано, че отпускът трябва да се ползва само в календарната година, за която се отнася. Работникът пък вече е длъжен да си го поиска, а работодателят е длъжен да го даде, при това само в рамките на задължителен график, който се прави в началото на годината. http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Невзетият отпуск през 2010 г. ”изгаря” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди