изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 18:02 EEST
Глобяват 140 хил. българи, неподменили документи    
Новини140 хиляди души ще бъдат глобени, защото са вече с невалидни лични карти, изтекли до края на юни. Документите, които изтичат след 31-ви декември нямат шестмесечен гратисен период за подмяна. От МВР призоваха гражданите да използват последните работни дни, за да подададът заявления за нови лични карти, съобщи БНТ.

Ако те пътуват в чужбина трябва непременно да проверят изрядността на документите, припомнят от МВР. Един от проблемите, с които се сблъскват хората напоследък е, че излизат от България с валидни документи, но срокът им изтича докато са в чужбина. Така в страни от ЕС нашенци се оказват с невалидна лична карта. Тогава те трябва да си издадат временен паспорт, с който да се завърнат в България.

Ако се окаже, че и ви шофьорската книжка е с изтекъл срок, а седнете зад волана, ще отнесете и солена глоба. Българи, шофирали с невалидни книжки из страни от ЕС, вече са глобени с по 500 евро.

У нас над 2 милиона и 900 хиляди лични документа вече са подменени. 140 хиляди българи обаче още ползват личните си карти, чийто срок на валидност е изтекъл преди 1 юли тази година.

Глобата за неподменени документи е от 20 до 150 лева. От МВР напомнят, че лични карти и шофьорски книжки, които изтичат на 30 декември тази година, са валидни до 30 юни догодина, но само в България. Ако  документът изтича на 3 януари 2011 г., то тези граждани би трябвало да си подадат заявление. Документите, които изтичат през 2011 г. нямат шестемесечен гратисен период за смяна. От МВР дори препоръчват подмяната да става месец-два по-рано, за да се избегнат проблеми.
http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Глобяват 140 хил. българи, неподменили документи | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Глобяват 140 хил. българи, неподменили документи
Автор: Anonymous да 2010-12-27 @ 11:08 EET

Как да разбера с колко лева ще бъда глобена като все още не съм си подменила личнаа карта,шоф.книжка и паспорта?На каква база ще се изчислява глобата?

Глобяват 140 хил. българи, неподменили документи
Автор: Anonymous да 2010-12-27 @ 12:11 EET

Благодаря много на МВР, че прояви разбиране за трудностите при подмяната през лятото и даде този срок за отсрочка. Мислех, че всички с "летни дати" на изтичане са си подменили документите, обаче явно има хора, които са се объркали. :-(

Това, което не разбирам е, защо за редовни лични карти се искат такси, след като те са задължителни по закон и интересът гражданите да са регистрирани е в Държавата.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди