изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:36 EET
Откриха човешки останки на 400 хил. години    
История

Откритието поставя под съмнение широко разпространеното мнение, че Африка е родината на модерния човек



Израелски археолози откриха най-старите човешки останки, датиращи отпреди 400 хил. години. С това се опровергава досегашното мнение, че Хомо сапиенс (Homo sapiens) произхожда от Африка, съобщи ръководителят на разкопките.

Ави Гопхер от Археологическия институт при университета в Тел Авив заяви, че тестове на сталагмити, сталактити и други материали, открити в пещера източно от Тел Авив, показват, че осемте зъба, намерени там, може да са най-ранните следи от човешки видове, открити до момента.

"Нашата пещера е била използвана за период от около 250 хил. години - от около 400 хил. години пр. н.е. до около 200 хил. години пр. н.е.", заяви археологът.

"Зъбите са пръснати в слоевете на пещерата, някои от тях бяха открити в по-дълбоки части, да кажем отпреди 400 хил. години и във всички други слоеве, които може да са на близо 200 хил. години. Най-старите са на 400 хил. години", допълни той.

Откритието поставя под съмнение широко разпространеното мнение, че Африка е родината на модерния човек, заяви Гопхер, който ръководил разкопките в пещерата Кесем.

"В момента е прието, че най-ранните Хомо сапиенси, които познаваме, са живели в Източна Африка и са на 200 хил. години или малко по-малко.

Не ни е известно да се твърди, че другаде има по-ранни Хомо сапиенси", заяви археологът.

Гопхер съобщи, че първите зъби били открити през 2006 г., но той и колегите му изчакали, докато се сдобият с повече.

Последвали години на тестове, при които били използвали различни методи за датиране, и едва след това учените публикували заключенията си.

Университетът съобщи, че разкопките продължават, като изследователите се надяват да "открият нови неща, които да потвърдят публикуваните до момента открития и да засилят разбирането за еволюцията на човешкия род и по-специално за появата на модерния човек". http://www.vesti.bg
.

 


Сходни връзки

Откриха човешки останки на 400 хил. години | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди