изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:37 EEST
Смъртен случай от свински грип регистриран у нас    
Здраве

  Има регистриран смъртен случай заради грипния вирус А(H1N1) в България преди 2-3 седмици, заяви пред Агенция „Фокус” доц. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. Три са регистрираните случаи на заболели от този щам на грипа, като един от заболелите е починал впоследствие. Случаите са потвърдени лабораторно. Няма информация от кой град е починалият.



Останалите двама заболели са в добро състояние. Грипът протича и се разпространява като всички останали щамове на грипа.

„България е толкова малка и ние пътуваме толкова често, че няма значение от кой град е починалият, нито откъде е пренесен вирусът. Това, че е доказан, означава, че вирусът циркулира из българското общество, както навсякъде в Северното полукълбо”, каза още доц. Кожухарова.

„Все още няма условия за епидемия. В Европа в момента доминира щамът A(H1N1), по-известен като „свински грип”, добави тя. По думите й вирусът е доказан в болшинството от европейските страни.

Мерки ще се вземат тогава, когато започне епидемия. Очаква се паралелното изолиране на още два щама – „Бризбейн” и „Пърт”.

„Смъртни случаи има при всяка грипна епидемия. Не става въпрос обаче за чума, а за обикновен човешки грип, който носи едни и същи други рискове както при другите видове грип”, уточни епидемиологът.

Според доц. Кожухарова има достатъчно на брой ваксини и все още не е късно поставянето им. Те обхващат трите щама на грипа тази зима и се продават в аптеките на цена между 12 и 15 лв.

ВСИЧКО ЗА СВИНСКИЯ ГРИП

 


Сходни връзки

Смъртен случай от свински грип регистриран у нас | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди