изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 06:33 EEST
България е на първо място по внезапна сърдечна смърт в Евросъюза    
Европейски съюзБългария е на първо място по внезапна сърдечна смърт в Европейския съюз, заявиха на пресконференция представители Българското сдружение по кардиостимулация и електрофизиология. Според тях страната ни е в челото на класацията и по сърдечно-съдови заболявания. Кардиолозите заявиха, че има недооценяване на клинични пътеки номер 40 - "Постоянна електрокардиостимулация" и номер 41 - "Интервенционално лечение и свързани с него диагностични катетеризации при сърдечни аритмии" и не се дава шанс за развитие на тази медицина.


Предложените стойности на двете пътеки не отговаря на вложените консумативи и труд на медицинския екип, за пореден път те са определени без консултация със специалистите от гилдията, подчертаха кардиолозите.

В резултат се налага имплантирането на стимулатори, лекуването на аритмии и осъществяването на аблации да се доплащат от пациентите, което им струва хиляди левове. Хората, които не могат да си го позволят са обречени, всеки трети умира, коментира д-р Светослав Йовев от столичната болница "Света Екатерина".

Той подчерта, че всяка подобна интервенция вкарва в преразход и болниците, които ги осъществяват. Лечението по двете пътеки може да предотврати смъртни случаи или чести посещения в спешните кабинети, а лекуваните пациенти могат да бъдат пълноценни, каза доц. Тошо Балабански, ръководител на отделение по електрофизиология в Националната кардиологична болница.

По думите му е предприет подход на лимитиране на медицинските дейности и бюджети, което лишава българските граждани от правото на здравеопазване и качествен живот.

Преди две седмици специалистите са изпратили възражение до Министерството на финансите, Министерство на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз против остойностяването на клиничните пътеки. Лекарите са готови на диалог по проблемите, искат осигуряването на инфраструктура и обучение на специалисти, както и подобряване на остойностяването по двете клинични пътеки.

Вчера националният консултант по инвазивна кардиология доц. Божидар Финков заяви, че цените на клиничните пътеки за кардиологични заболявания между 25 и 33%.

3000 българи са застрашени да загинат през 2011 г. заради ограничаването на достъпа

на пациентите с остри сърдечни заболявания до съвременно лечение. Доц. Юлия Джоргова, председател на Българското дружество по инвазивна кардиология припомни, че за миналата година инфарктите у нас са били 12 660. При осигурено лечение с първична ангиопластика на само 2700 пациенти, според нея, ще възникне социална катастрофа.

Според инвазивните кардиолози кабинетът иска да спести между 1500 и 3000 лв. от всеки спешен пациент с инфаркт и нестабилна стенокардия през 2011 г.

Около 60% от пациентите, които се лекуват в инвазивната кардиология, са спешни.

2000 лв. - колкото е стойността на клиничната пътека, няма да стигнат за лечението на един пациент. Кардиолозите се опасяват, че заради орязаните средства ще се наложи пациентите да се лекуват по методи от преди 50 години. http://m.vesti.bg
 


Сходни връзки

България е на първо място по внезапна сърдечна смърт в Евросъюза | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди