изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:13 EEST
Слънчево затъмнение на 4 януари    
Любопитно Частично слънчево затъмнение ще може да се наблюдава от България на 4 януари 2011 година, съобщи пред БТА д-р Никола Петров - помощник-директор в Националната астрономическа обсерватория "Рожен". Това е първото частично затъмнение, видимо от Земята през следващата година, допълни той.  

Слънчевият диск ще започне да се закрива частично от Луната в 7.57 ч. на 4 януари, като максималното му закриване ще се достигне в 10.55 ч. и

гледано от София, то ще е върху 86% от слънчевия диск  

Частичното затъмнение ще е видимо от цялата територия на Европа и Африка, както и от най-северните части на Северна Америка и североизточните и северните части на Азия.
Но най-голям ще е процентът на закриване, който може да бъде видян от северните части на Европа.

Жителите на Норвегия, Швеция, Финландия и на северните територии на Русия ще видят закрити 92% от слънчевия диск, закрити от Луната.  

От Роженската обсерватория препоръчват на всички, които искат да видят явлението, да използват прост метод за предпазване на зрението си.

По думите на д-р Петров изследвания са показали, че използваното от години опушено от свещ стъкло за наблюдение е много по-ефикасно от маската за заваряване или рентгеновия филм, които също се използват като предпазни средства от мнозина.

Освен предпазни средства, желаещите да видят природното явление трябва да се надяват и на хубаво, безоблачно време.  

Още три частични слънчеви затъмнение има през тази година,

но нито едно от тях няма да е видимо от територията на страната, посочи д-р Петров.

Следващото частично затъмнение ще е на 1 юни и също ще се вижда от Северното полукълбо, но само от Северна Америка и Азия.

Луната ще закрие част от Слънцето още на 1 юли и на 25 ноември, но това няма да е видимо от северното полукълбо.

Пълно слънчево затъмнение ще има на 13 ноември 2012 г. в Австралия. Закритото Слънце ще се вижда от североизточните части на континента.  

Софиянци ще могат да видят пълно слънчево затъмнение за цели 11,7 минути, но едва след честванията на 1400 години българска държава - на 3 септември 2081 година.  

В Роженската обсерватория имат намерение да използват частичното затъмнение на 4 януари за извършването на по-прецизни наблюдения върху слънчевия диск с притежавания от тях

един от петте в Европа специализирани апарати - коронограф

Слънцето ще е допълнително закрито от Луната и това ще ни позволи да наблюдаваме слънчевата корона и плазмените образования, поддържани в силните магнитни полета на повърхността му, посочи д-р Никола Петров.

По думите му тяхното разрушаване води до слънчеви избухвания, водещи до магнитните бури и на Земята.

Според него това ще позволи да се развива точната диагностика на явленията, тъй като в момента не може да се предсказва магнитна буря на Земята в рамките на повече от пет-шест дни. http://www.vesti.bg

Обновена на 4.01.2011

ОЩЕ ЗА СЛЪНЧЕВОТО ЗАТЪМНЕНИЕ

 

От България ще се наблюдава над 70 % слънчево затъмнение

Днес ще се наблюдава единственото слънчево затъмнение, видимо от България през 2011 г., каза за Агенция „Фокус” Сунай Ибрямов - председател на Студентското астрономическо общество на Шуменския университет. Затъмнението е частично и ще бъде видимо от България над 70%. На 4 януари 2011 г. явлението ще се наблюдава от голяма част на Европа, Северна Америка и Централна Азия. Това затъмнение ще бъде и единственото за 2011 г., което ще може да се наблюдава от България. Лунната сянка ще докосне най-напред северната част на Алжир в 06:40 часа UT (универсално време) и ще продължи да се движи на изток, към Западна Европа, Азия, Русия, Китай и ще се откъсне от Земята в 11:00 часа UT. В големите градове затъмнението ще бъде с фаза съответно: Мадрид - 0.576, Париж - 0.732, Лондон - 0.747, Копенхаген - 0.826, Кайро - 0.551, Йерусалим - 0.574, Анкара - 0.692, Истанбул - 0.713, Техеран - 0.507. От България затъмнението ще се наблюдава с фаза 0.73. То ще започне в 09:03 часа, тоест малко след изгрева на Слънцето. Максималната фаза ще настъпи в 10:28 часа и ще завърши в 12:02 часа. При максималната фаза 73% от слънчевия диск ще бъде закрит от лунния. Затъмнението ще се вижда най-добре от северните части на България, където фазата ще бъде най-висока. Живеещите в Южна България също ще имат възможност да наблюдават явлението, но то ще бъде по-слабо, като ще бъде закрит 65-68 % от слънчевия диск. Ибрямов обясни, че по време на явлението, няма да настъпи пълно притъмняване, защото затъмнението е частично. Явлението може да се наблюдава с невъоръжено око, но задължително трябва да се използват очила със специални предпазни филтри, които спират ултравиолетовата и отслабват видимата светлина. „При наблюдение с бинокъл, далекогледна тръба или телескоп също задължително трябва да се използват предпазни тъмни слънчеви филтри, които се поставят пред обектива на инструмента, с който се извършва наблюдението. В никакъв случай не бива да се използват опушени стъкла и други ръчно изработени слънчеви филтри, защото те могат да се надраскат или повредят и да пропуснат опасно висок интензитет светлина”, обясни Ибрямов.
Студентското астрономическо общество на Шуменския университет организират свободен достъп до телескопите на Астрономическия център на университета за наблюдение на красивото астрономическо явление.
Слънчево затъмнение се наблюдава при новолуние, когато Луната застане между Земята и Слънцето и трите небесни тела са на една линия. Има няколко вида слънчеви затъмнения – пръстеновидно, частично, пълно, хибридно.
Последното слънчево затъмнение от територията на България е наблюдавано на 15 януари 2010 г. като частично затъмнение.
Следващото слънчево затъмнение, което ще може да се наблюдава от България, ще бъде на 3 ноември 2013 г. и ще може да се наблюдава от южните части на страната ни с фаза 0.02. Това ще бъде много слабо затъмнение и едва ще се забелязва.
В Астрономическата обсерватория и планетариум в Ямбол също ще организират наблюдение на частично слънчево затъмнение. През тази година ще има още две частични слънчеви затъмнения - 1 юни и 1 юли. Лунните затъмнения ще са две, също частични и могат да се наблюдават от нашата страна на 15 юни и на 10 юли.
Частичното слънчево затъмнение ще може да се проследи и от планетариума в Смолян, съобщи Сийка Симеонова, физик в планетариума. При благоприятни метеорологични условия, частичното слънчево затъмнение ще бъде наблюдавано визуално и фотографично от специалистите и техните кръжочници. До края на 2011 година ще има още 3 частични слънчеви затъмнения частични- на 1 юни, 1 юли и 25 ноември, но те няма да са видими от нашата страна.
http://www.focus-news.net/
 
 


Сходни връзки

Слънчево затъмнение на 4 януари | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди