изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:32 EET
ПРАЗНИЧНИ КУЛИНАРНИ ХИТРИНКИ    
Кулинарни

ПРАЗНИЧНИ КУЛИНАРНИ ХИТРИНКИ



 

 

1

САЛАТА СЕВЕРЕН ЕЛЕН

ПРОДУКТИ: 100 гр руска салата или Снежанка, нарязани на ивици моркови, твърдо сварено яйце, червен домат, филийка черен хляб, солени бисквити тип Maxi Mix.

ПРИГОТВЯНЕ: Върху платото с лъжица поставете салататa и оформете като глава. Следете горната част да е по малка от долната. За рога използвайте нарязаните на ивици моркови. Натрошете черен хляб върху салатата. Разрежете яйцето през средата и използвайте за очи. В долната част - за нос, поставете домата. Сервирайте със солени бисквитки.

 

 

2

САНДВИЧ ОТ ЕЛХАТА

ПРОДУКТИ: хляб, фъстъчено масло, желе, пудра захар.

ПРИГОТВЯНЕ: Намажете две филийки с фъстъчено масло и желе. Слепете ги и получения сандвич изрежете с коледните формички. Поръсете с пудра захар и закачете получените фигурки на елхата.

 

 

3

КОЛЕДНА СВЕЩ 

ПРОДУКТИ: колелце ананас, половин банан, 2 череши с дръжки, листо мента, листо маруля.

ПРИГОТВЯНЕ: Разстелете листото от маруля върху дъното на чинията. Сложете ананаса върху листото, половинката банан мушнете в дупката на ананаса. Отгоре украсете с черешка. Отстрани сложете ментовото листо, а върху него - другата череша.

 

4

КОЛЕДНИ ШОКОЛАДОВИ ПРЪЧКИ 

ПРОДУКТИ: големи захарни пръчки, 1/2 чаша шоколад на парченца, малко масло, шоколадови пръчки.

ПРИГОТВЯНЕ: Разсипете шоколадовите пръчки върху плато. Разтопете в малък тиган шоколада с маслото. Намажете горната част на захарните пръчки с шоколад и оваляйте в шоколадовите пръчки. Направете дупки в картон от яйца и забодете пръчките. Поставете в хладилник.

 

5

КОЛЕДЕН ВЕНЕЦ

ПРОДУКТИ: сирене крема, зелени маслини без костилка, консервирана пиперка, голям кравай.

ПРИГОТВЯНЕ: Намажете едната част от кравая със сирене крема. Поставете маслините върху сиренето. Нарежете пиперката на дълги ивици и поставете в горната част на кравая, да се получи панделка.

 

6

ДЯДО КОЛЕДА 

ПРОДУКТИ: парченца сирене или кашкавал, голям коледен кравай, малък домат,

прясна червена пиперка, 2 резенчета краставица, масло или маргарин.

ПРИГОТВЯНЕ: Намажете половината кравай с масло. Залепете върху маслото предварително нарязани на тънки ивици хартиени кърпички. Поръсете със сирене или кашкавал и сложете за 20 сек. в микровълнова фурна. Сложете домата - за нос, в дупката на кравая, а за очи използвайте двете резенчета краставица. За шапка на Дядо Коледа отрежете горната част на пиперката и прибавете в горната част на кравая.

 

 

7

БАНИЦА С КЪСМЕТИ

ПРОДУКТИ: 1 кг брашно, 300 мл вода, 350 гр сирене, 250 гр мазнина, 6 яйца, сол, дрянови клончета.

ПРИГОТВЯНЕ: От замесеното с брашно, хладка вода и сол тесто се точат кори, които се наръсват с разтопена мазнина и им се слага плънка от сирене и яйца. Поставят се и наречените мънички дрянови клончета. Добре би било да са с пъпки.

 

 

 

8

НОВОГОДИШНА ОБРЕДНА ПИТА

ПРОДУКТИ: 1 кг брашно, 6 яйца, 250 мл прясно мляко, 250 гр масло или мас, бучка мая, сол

ПРИГОТВЯНЕ: Маята се замесва с хладка вода или мляко, щипка сол, лъжичка захар и 1/2 чаша брашно. След като втаса, тя се изсипва в 1 кг брашно. Отделно се разбиват яйцата и заедно с топлото мляко също се слагат в брашното. Тестото се замесва с ръце, натопени в мазнина дотогава, докато тя се поеме от хляба. Тестото се разделя на три топки, от които се плете питка, намазана с жълтък и сусам. Питката се нарича Вечерна и се пече в силна фурна. Може да я оформите и на кръгла пита, както правят в Северна България, наричана Боговица, която украсяват с фигурки от тесто, прилични на слънце.

 


Сходни връзки

ПРАЗНИЧНИ КУЛИНАРНИ ХИТРИНКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди