изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-05-31 @ 21:05 EEST
Кольо Колев: Класическата опозиция може да е относително доволна от представянето си, докато ГЕРБ и „Атака” губят авторитет    
Интервюта Какво успя да изпълни правителството откакто е на власт, кои са най-големите му гафове, пред Агенция „Фокус” социологът Кольо Колев, директор на социологическа агенция „Медиана”.


Фокус: Кои бяха основните успехи и респективно най-големите гафове за тези месеци от управлението на ГЕРБ?
Кольо Колев: Най-големият успех, несъмнено е в това, че спряха отвличанията, не говоря за цялостната битка с престъпността, а по-специално в тази й част няма никакво съмнение, че след операция „Наглите” имаме прекратяване на отвличанията, което за мен несъмнено е успех. Това според мен е едно от малкото неща, с които може да се похвали управлението. Най-големият гаф несъмнено е изживяването на вътрешния министър като акушер-гинеколог любител. Това е може би най-големият гаф, който постави естествен завършек върху усещането, което имаме, че в България се опитваме да наложим някакъв полицейски режим. Това започна с ареста на Николай Цонев, историите с Кърджали и арестуването на съвсем невинен човек, случайно попаднал там, след това историята с благоевградските лекари, огромният бюджет за подслушване. Всичко това бе увенчано с финалния щрих, а именно историята в Горна Оряховица и изживяването на вътрешния министър като акушер гинеколог любител. Иначе има напредък, специално в този сегмент, за който казах – отвличанията и няма никакво съмнение, че отвличанията спряха. Това е несъмнен успех и това е една болезнена язва, която наистина бе назряло времето да бъде оперирана.
Фокус: Как ще се отрази тази показност на акциите, обаче?
Кольо Колев: След историята с имотите и след всички тези показни полицейски действия и арест на невинни хора, съвсем естествено е да се върне като бумеранг и да удари както авторитета на самия Цветанов, така и на МВР като цяло.
Фокус: Кои са рисковете, които този кабинет не пое и се отказа от тях?
Кольо Колев: Това е от една страна пенсионната реформа, а от друга страна административната реформа и оптимизацията на разходите в администрацията. Това, което също не направи е да уточни позицията си по големите енергийни проекти, продължава и шикалкавенето на тази тема. Това, което основно не направи е, че не можа да успокои страната – този танц – иди ми дойде ми, ще дам – няма да дам, ето ви тук един милион да не скачате, не успокоява страната. Ние от една страна имаме естествена нервност и естествено напрежение в резултат от кризата и от друга страна имаме и непредсказуемост на самото управление, което днес казва едно, утре казва друго, а някой път и в рамките на един ден, диаметрално си сменя позициите. Това е най-големият недостатък – тази непоследователност, тази бих казал еклектичност, желанието просто да се харесаш, а не да действаш в посока, която смяташ, че е правилна.
Фокус: Вие казахте, че това правителство не успя да успокои страната. Възможен ли е сценарий за предсрочни избори?
Кольо Колев: Според мен е възможен едва след провеждането на президентските и местни избори. Тогава, когато ще се види, дали авторитетът на ГЕРБ е сериозно засегнат, което до голяма степен ще зависи и от резултатите от местните избори. Ако ГЕРБ претърпи сериозни поражения, то тогава и предсрочните избори ще почукат на вратата.
Фокус: Какви са електоралните очаквания в края на годината към ГЕРБ и припокриват ли се с действията на правителството?
Кольо Колев: Тези, които все още остават верни на ГЕРБ ги крепи една единствена мисъл и това не е управлението, не е икономиката, не е развитието на излизането от кризата, а желанието да се въздаде мъст, да се въздаде според тях справедливост, а другите просто казват, всички тези, които се нагушиха просто трябва да бъдат хванати и удушени. Това е, което крепи голяма част от избирателите на ГЕРБ – желанието за мъст, а не за управление, не за нормално движение напред, излизане от кризата. От друга страна, единственият разумен ход, който ГЕРБ може да изиграе е в тази посока, а не в посока на мъст и раздаване на справедливост от желязната ръка или юмрук, а опит да успокои икономиката, да оптимизира държавната администрация. Това е реалното, което трябва да се прави и най-вероятното е да се получи разнобой между очакванията от една страна на хората на ГЕРБ, които искат мъст и това, което правителството ще прави. Разбира се то може да се плъзне и в популистка посока, да демонстрира „Калмарите”, „Скаридите”, но това в крайна сметка ще му изяде главата.
Фокус: Беше приет новия Изборен кодекс, ще спрат ли изборните манипулации?
Кольо Колев: За мен най-големият проблем е купуването на гласове, което е най-тежката язва на българската демокрация. Защото за каква демокрация става дума при положение, че се нарушават основните демократични процедури. Дали Изборният кодекс ще промени това, за съжаление до този момент не виждам индикации в тази посока. Акцентът беше поставен върху изборния туризъм и по-специално гласовете на нашите сънародници в Турция. Разбира се като всеки нормален българин, не мога да одобря появата на автобуси, които променят вота в някоя малка община, така че в това отношение – продажбата на гласове и манипулацията на изборния процес, определено не съм удовлетворен.
Фокус: Започнаха ли предизборните битки?
Кольо Колев: Все още нямаме ярка предизборна ситуация, предполагам, че веднага след Нова година, ще стартират и тези неща. Единственото, което можем да интерпретираме като предизборна битка – това е противоречията и споровете на президента с министър-председателя.
Фокус: ГЕРБ има достатъчно гласове в парламента, но каква е равносметката в края на годината за дейността на опозицията?
Кольо Колев: Опозицията е в по-добро здраве от управляващите, както БСП успя да преодолее съвсем нормално след изборната криза и полека започва да възвръща част от симпатизантите си, така и Синята коалиция също успя да възвърне сила. Някои пророкуваха, че тя ще залинее при появата на новото дясно в лицето на ГЕРБ – нищо подобно не се случва. Тя продължава да се утвърждава като разумното дясно, в този смисъл алтернатива на ГЕРБ, така че и те могат да бъдат относително доволни. С РЗС, нещата не стоят точно така. РЗС независимо от бомбите, които Яне Янев хвърля периодично не може да възстанови електоралното си здраве. „Атака” също полека в тясна прегръдка с ГЕРБ губи авторитет. Така че, класическата опозиция има основания да бъде доволна, както БСП, така и „Синята коалиция”.
Фокус: Как ще се отрази работата до посред нощ върху имиджа на парламента?
Кольо Колев: Демонстрацията на някаква свръх активност няма да се оцени, ако резултатите от тази свръх активност са някакви недоносчета. Такива съмнения има както по отношение на закона за специализирания съд, изборното законодателство. Хората няма да оценяват парламентът по това дали работи денонощно, а по това какво произвежда. Често пъти в случая имаме съмнения, че се произвеждат не добри неща.
Фокус: Кои са най-ярките фигури на кабинета, които тази година успяха да се наложат?
Кольо Колев: Двамата основни министри, които успяха да се наложат са министрите на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и на икономиката – Трайчо Трайков. Това са двете основни фигури, които успяха да се наложат. Историята с „Калинката” подяде престижът на Мирослав Найденов и това е нормално, тъй като е допуснал нещо безподобно да се случи в собственото му ведомство. Другите двама се наложиха първо заради доста по-разумните си позиции по отношение на енергийните проекти. Тук има значение и самото медийно излъчване. Както Трайчо Трайков, така и Плевнелиев седят добре, говорят разумно, логично и хората могат да ги разбират и съвсем естествено си казват: „изглеждат добри момчета, разумни, дано да направят нещо”.
Десислава АНТОВА
 
 
 
 
 
 
 


Сходни връзки

Кольо Колев: Класическата опозиция може да е относително доволна от представянето си, докато ГЕРБ и „Атака” губят авторитет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди