изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:37 EET
Президентът наложи вето на Изборния кодекс    

Президентът Георги Първанов върна за ново обсъждане в Народното събрание спорния Изборен кодекс, който бе приет на 22 декември с гласовете на ГЕРБ и "Атака". „Намирам за основна слабост в приетия Изборен кодекс системно прокарваната в редица текстове тенденция за ограничаване на активното и пасивното избирателно право на гражданите”, заявява държавният глава в мотивите си, съобщиха от неговата пресслужба.



"Според мен създаването на Изборен кодекс трябва да се основава на разумен политически компромис. В противен случай приетата уредба е обречена на нестабилност, доколкото всяко следващо мнозинство ще я прекроява, водено от своите партийни интереси. Очевидно вносителите не споделят това разбиране, доколкото в мотивите признават, че той в крайна сметка е изработен в синхрон с политическите виждания на партия ГЕРБ", аргументира се още Първанов.

Той смята, че някои норми в кодекса са откровено отстъпление от демократичните стандарти за провеждане на избори, установени в Европа.

Президентът коментира въвеждането на изискване за уседналост – при избори за евродепутати гласоподавателите трябва да са живели най-малко през последните три месеца в България или в друга държава членка на ЕС, а при местни избори право на глас имат избиратели, които са живели най-малко през последните 12 месеца в съответното населено място.
"Ако това в някаква степен е логично за местните избори, то въвеждането на изискване за уседналост в изборите за членове в Европейския парламент не може да бъде обосновано с посочените мотиви", смята Първанов.

Според него е необосновано и ограничението на активното избирателно право в местните избори на хора, които са променили адресната си регистрация по-малко от 12 месеца преди вота. Те имат право да гласуват по предишната си адресна регистрация, „където са включени в избирателните списъци”.
"За всички е ясно, че тази категория избиратели ще бъдат лишени от правото да гласуват, защото не съществува правно основание те да бъдат включени в който и да е избирателен списък", коментира още Първанов.

Той изтъква и факта, че Изборният кодекс премахва прякото избиране на районните кметове в София и останалите градове с районно деление. По думите му това е сериозно отстъпление от процеса на децентрализация на властта, който е водеща и трайна европейска политика.
"Вместо да увеличи правомощията на кметовете на райони, парламентарното мнозинство връща остарелия модел на назначаването им от общинските съвети по предложение на кмета, като по този начин увеличава дистанцията между гражданите и местната власт в тези райони, чието население надхвърля в някои случаи няколкостотин хиляди жители", мотивира ветото си държавният глава.

Като стъпка в посока на отслабване на местното самоуправление той определя и намаляването на броя на общинските съветници. С кодекса се намаляват съставите на всички общински съвети с над 20%. Това ще доведе до д***ансиране на системата на местното самоуправление, смята Първанов.

Възприетите правила за гласуване в чужбина при парламентарните избори поставят нашите сънародници извън България, в неравностойно положение, изтъква още той. За изборите за народни представители те ще гласуват единствено за партии и коалиции, но няма да могат да отбелязват преференции.

Президентът намира недостатъци и в предвижданото експериментално гласуване по интернет в изборите за президент през 2011 г. Според него не се дават гаранции за спазване на конституционния принцип на тайното гласуване.
"Предвидената възможност избирател, заявил, че ще гласува по електронен път, да гласува в избирателната секция по постоянния си адрес, след като се анулира гласуването му в интернет, предполага не таен, а точно обратното - явен вот", аргументира се Първанов.

В мотивите си той критикува и идеята местните и президентските избори през идващия октомври да се проведат на една дата.
"Не е отчетено технологичното време за осъществяване на гласуването при положение, че избирателната активност е много висока. Не се предвижда удължавано на времето в определени граници. Смятам за целесъобразно продължителността на изборния ден да бъде поставена в зависимост от това колко избора се произвеждат в един и същи ден", заявава президентът.

В първата пленарна седмица на Народното събрание ветото на президента върху изборния кодекс ще бъде обсъдено от депутатите на ГЕРБ. Тогава парламентарната група ще излезе и с официално становище по мотивите на президента, съобщиха пред БТА от пресцентъра на партията. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Президентът наложи вето на Изборния кодекс | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди