изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:21 EET
Почина народната певица Надка Караджова    
НовиниНа 73-годишна възраст почина народната певица Надка Караджова.


Родена е на 14 март 1937 г. в семейство на непрофесионални певци и музиканти. Едва 16-годишна става част от ансамбъла на Филип Кутев, в който пее в продължение на 40 години.Следват участия в хоровете "Космически гласове" и "Големите гласове на България". През 1991 г. заедно с дъщеря си Светла и певиците Лиляна Галевска и Стоянка Лалова основава квартет "Славей", с който има множество концерти в България и по света. През 1978 г. нейната песен "Заблеяло ми агънце" печели наградата на радиоконкурса "Би Би Си-2". В Англия е издадена плоча озаглавена "Блеещите балкански агънца". В Япония е издаден диск с песни на Надка Караджова, квартет "Славей" и сестри Бисерови от поредицата"Българската полифония". През 1994 г. името на Надка Караджова е включено в Световната енциклопедия по музика, издадена в Лондон.
Успоредно с хоровия репертоар, певицата записва над 300 солови народни песни. Прави стотици студийни записи за фонда на Българското национално радио, издава 27 албума.
Надка Караджова е удостоявана с множество награди и отличия: Орден "Кирил и Методий", орден "Народна Република България", орден "Стара планина".
 


Сходни връзки

Почина народната певица Надка Караджова | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Почина народната певица Надка Караджова
Автор: Anonymous да 2011-01-03 @ 19:06 EET
Поклон пред паметта й

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди