изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:56 EEST
Бумът на хепатит А в Старозагорско излиза извън контрол    
ЗдравеБроят на заболелите от хепатит А в Стара Загора достигна 150 души и се увеличава, но все още няма основание да бъде обявена епидемия, въпреки че заболеваемостта заплашително нараства в продължение на близо седмица, съобщиха от здравната инспекция в града в понеделник. Болните са настанени в болница "Професор Стоян Киркович". Лекарите са притеснени, че ситуацията вече излиза извън контрол, защото не им достига легловата база.

Средно на ден за лечение в старозагорската болница постъпват по 30 болни от хепатит А. Инфекциозното й отделение е пълно на 100 процента.

“Нещата излизат извън контрол и аз мисля, че крайно време е ХЕИ да се намеси и да обяви епидемия, защото необявавайки епидемия, топката остава в нашия двор и по този начин започваме да си блокираме дейността на останалите отделение, защото хепатитно болни настаняваме в отделения, които са предназначени за друг вид дейност“, заяви пред БНТ д-р Иван Колев, директор на болницата.

От Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве в града търсят източника на заразата, която се предава по въздушно-капков път.

“Над 70 процента от заболелите са мъже, над 70 процента от случаите са концентрирани в Стара Загора, но те не са концентрирани в определена зона, а са равномерно разпределени във всички райони на града. Все още не можем да намерим нещото, което ги обединява, въпреки че имаме някои насоки“, посочи Елена Канева, директор на здравната инспекция в Стара Загора.

Специалистите призовават да се потърси лекарска помощ още при появяването на първите симптоми на болестта, които наподобяват обикновен грип. http://www.mediapool.bg

 


Сходни връзки

Бумът на хепатит А в Старозагорско излиза извън контрол | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди